main logo
3204

Măsuri noi de sprijin pentru părinți și copii. Ce spun experții

În ultimii ani, resursele alocate pentru protecția familiilor și copiilor au fost dublate, susțin reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Printre realizări se includ 5.000 de locuri noi la creșe, 137 de grădinițe renovate, alocație de 1.000 lei pentru copiii sub doi ani și majorarea indemnizației la naștere cu peste 125 %, ajungând la peste 21.000 de lei.

Măsuri noi de sprijin pentru părinți și copii. Ce spun experțiiImagine simbol

Cu toate acestea, experții consideră sprijinul insuficient, mai ales în privința indemnizației lunare, care nu poate asigura minimul de existență pentru mamă și copil, transmite Știri.md cu referire la radiomoldova.md.

„Ministerul Muncii și Protecției Sociale lucrează constant pentru a construi un sistem real de sprijin pentru familii, care să promoveze echilibrul între viața profesională și cea de familie”, a menționat reprezentanta Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Rodica Moraru-Chilimar.

Ea a precizat că în acest sens au fost operate mai multe modificări pentru a permite părinților să opteze pentru muncă flexibilă, în special de la distanță, sau amenajarea unor creșe la companii, care ar permite mamelor să iasă mai devreme din concediul de maternitate.

„Astfel, angajatul poate alege programul de muncă cel mai convenabil sau poate lucra la distanță – un lucru pe care l-am învățat în perioada pandemiei de COVID-19. Această lecție ne-a demonstrat că este posibil să ne desfășurăm activitatea și de acasă. Acest lucru este foarte benefic, mai ales în situațiile în care copilul necesită îngrijire acasă, iar părintele – fie mama, fie tatăl – poate lucra și îngriji copilul în același timp. De asemenea, vreau să menționez și concediul parental. În prezent, tații se pot bucura de 15 zile de concediu parental în primul an de viață al copilului. Aceste 15 zile pot fi luate fie integral, fie în trei tranșe de câte 5 zile”, a mai spus reprezentata Ministerului.

Rodica Moraru-Chilimar a subliniat că în prezent, părinții au mai multe opțiuni în ceea ce privește calculul indemnizației de maternitate. Dacă anterior aceasta era stabilită strict pe baza salariului mamei, acum indemnizația poate fi achitată în funcție de venitul cel mai mare al familiei. De asemenea, s-a referit și la posibilitatea mamelor de a încheia mai devreme concediul pentru îngrijirea copilului, și de a primi indemnizația lunară, pe lângă salariul pentru activitatea desfășurată.

Doctorul în științe demografice, Valeriu Sainsus a menționat că au fost înregistrate progrese în domeniul politicilor familiale, însă a atras atenția asupra unor goluri semnificative în sprijinul oferit părinților. Una dintre problemele majore semnalate este faptul că indemnizația pentru întreținerea copilului nu reflectă minimul de consum necesar pentru mamă și copil, în pofida aspirațiilor țării de a adopta valori europene.

„Observ anumite goluri și puncte vulnerabile în politicile pe care le are statul. Nu vorbim doar în contextul în care familia sau mama trebuie să revină în câmpul muncii. Adesea, creșa sau grădinița nu acceptă copilul pe motiv că acesta nu este suficient de independent. Și atunci apare întrebarea: ce facem cu copilul și ce facem cu mama? Pentru că angajatorul solicită revenirea la muncă de la o anumită dată, de exemplu, de la data de 15.Aici ar trebui să punem în balanță intenția statului de a stimula dezvoltarea demografică durabilă, în contextul în care familia să poată avea doi sau chiar trei copii. Să nu uităm că suntem o țară care aspiră la valori europene. În acest context, trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru asigurarea bunăstării familiilor, în special în ceea ce privește funcția lor reproductive”, a precizat Rodica Moraru-Chilimar.

Doar 63% dintre copiii cu vârsta de doi ani erau integrați, în 2024, în instituții de educație timpurie, rata de încadrare scăzând până la 4,5% în cazul copiilor cu vârsta de un an, potrivit unei analize a Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare. Totodată, potrivit datelor, nici un copil cu vârsta sub un an nu a beneficiat de servicii de educație timpurie.

Acest nivel scăzut de acces indică necesitatea continuării eforturilor guvernamentale de sprijinire a părinților pentru echilibrarea responsabilităților familiale cu cele profesionale. În același an a fost înregistrată o creștere de peste 8% a accesului la servicii de educație timpurie față de anul 2021, constată studiul. Acest fapt reflectă impactul reformelor și măsurilor de sprijin pentru familii cu copii mici, inițiate începând cu anul 2022, însă ele rămân a fi insuficiente pentru a răspunde nevoilor familiilor. Astăzi, în Republica Moldova este consemnată Ziua Familiei.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării