Marșul solidarității cu victimele violenței sexuale s-a desfășurat la Ungheni
Comunitatea din Ungheni s-a unit ieri, 30 aprilie, într-un gest de solidaritate și susținere pentru victimele și supraviețuitoarele violenței sexuale în contextul „Denim Day” („Ziua Blugilor”) - o inițiativă globală dedicată sensibilizării față de violența sexuală. Circa 200 de femei, bărbați, tineri și tinere, purtând blugi au mers cu mesaje clare de combatere a violenței sexuale și sprijin pentru victime.

Evenimentul a fost susținut financiar de Uniunea Europeană prin proiectul EVOLVE4GE și a fost organizat cu sprijinul UN Women Moldova în parteneriat cu Centrul Internațional „La Strada”, transmite Știri.md.
Participanții și participantele au purtat pancarte cu mesaje antiviolență și cu informații despre Serviciul integrat regional pentru victimele violenței sexuale din Ungheni.
Serviciul oferă sub același acoperiș, gratuit, asistență: medicală, medico-legală, psihologică, juridică și socială și acoperă șase raioane: Ungheni, Călărași, Telenești, Fălești, Sângerei și Nisporeni. Telefoanele pentru a apela Serviciul sunt: 0785 17 327 | 0784 95 866
„Violența sexuală continuă să afecteze femeile și fetele din Moldova. Potrivit unui studiu realizat de OSCE, 49% dintre femeile din Moldova au fost victime ale hărțuirii sexuale cel puțin o dată în viață, după vârsta de 15 ani. În fiecare an, în luna aprilie amplificăm vocile și eforturile împotriva tuturor formelor de violență sexuală și este perioada în care atragem atenția societății asupra necesității prevenirii și combaterii violenței sexuale în toate sferele vieții - la școală, universitate, locul de muncă sau în relațiile interpersonale”, a transmis Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova, în contextul lunii conștientizării hărțuirii sexuale.
„Acest manifest public are rolul de a combate stereotipurile legate de violența sexuală și de a promova respectul, empatia și susținerea supraviețuitoarelor. Prin acest marș vrem să transmitem un mesaj de sprijin și să sensibilizăm opinia publică asupra faptului că violența sexuală este o problemă gravă care necesită implicarea fiecăruia dintre noi”, a declarat Elena Botezatu, directoarea executivă a Centrului Internațional „La Strada”.
De Denim Day, la Ungheni au loc mai multe activități de sensibilizare și informare privind fenomenul violenței sexuale. Astfel, dimineața zilei a început cu două lecții dedicate subiectului hărțuirii sexuale în cadrul Colegiului de medicină și școala profesională din localitate. Totodată, asistenții sociali și asistentele sociale din raioanele Ungheni, Nisporeni, Fălești, Sângerei, Telenești și Călărași s-au reunit pentru a aborda problematica unui răspuns centrat pe victimă în cazurile de violență sexuală.
Campania Denim Day a fost iniţiată ca urmare a unei decizii a Curţii Supreme a Justiției din Italia, prin care a fost anulată o condamnare pe un caz de viol, care a declanșat o puternică reacție de protest din partea societății civile. În 1990, o tânără de 18 ani a fost preluată de instructorul auto, un bărbat căsătorit în vârstă de 45 de ani, pentru prima lecţie. El o duce pe un drum izolat, o scoate din maşină, îi scoate un picior din blugi şi o violează. Ameninţată cu moartea dacă spune cuiva, o face apoi să conducă maşina până acasă. În aceeaşi noapte, fata povesteşte părinţilor ce i s-a întâmplat. Ei o susţin şi pornesc o cauză penală. Făptuitorul este condamnat pentru viol şi pedepsit prin privaţiune de libertate. Dar atacă sentinţa şi cazul face tot parcursul până la Curtea Supremă de Justiţie a Italiei.
Astfel, în 1992, un judecător al Curții Supreme de Justiție decide să anuleze condamnarea argumentând că, din motiv c victima purta blugi strâmți, aceasta ar fi trebuit să-l ajute pe violator să-i scoată blugii. În opinia judecătorului, acest fapt ar fi însemnat consimțământul victimei.
A doua zi, femeile din parlamentul italian au venit la serviciu purtând blugi, contrar protocolului vestimentar, în semn de solidaritate cu victima. Din acel an, se marchează Denim Day, inițiativă care se desfășoară în numeroase state din Europa și SUA în ultima zi de miercuri a lunii aprilie, ca simbol de protest împotriva atitudinilor eronate față de infracțiunile sexuale.
În aprilie 2018 o campanie de sensibilizare „Denim Day” a fost marcată în premieră în Republica Moldova, la inițiativa Centrului Internațional „La Strada”.
În martie 2023, UN Women Moldova, în parteneriat cu autoritățile publice locale și societatea civilă, a creat primul Serviciul integrat regional pentru victimele violenței sexuale, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Serviciul este pilotat de Centrul Internațional „La Strada” și asigură victimelor violenței sexuale acces la asistență medicală specializată, expertiză medico-legală, asistență psiho-socială și juridică, precum și servicii de evaluare psihologică, într-o singură locație și acoperă raioanele Ungheni, Fălești, Sângerei, Călărași, Nisporeni și Telenești. De la începutul activității și până în prezent au fost asistate 72 de victime, inclusiv 50 de victime ale violenței sexuale. Telefoanele pentru a apela Serviciul sunt: 0785 17 327 | 0784 95 866