main logo
2743

Maia Sandu, omagiu participanților la războiul din Afganistan

„Îi comemorăm pe conaționalii noștri care și-au pierdut viețile în războiul din Afganistan”, susține președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la 35 de ani de la sfârșitul războiului în care au fost înrolați peste 12.000 de cetățeni moldoveni. În mesajul său, șefa statului menționează că, dintre acești cetățeni, 301 nu s-au mai întors vii acasă, iar alții 700 au revenit răniți.

Maia Sandu, omagiu participanților la războiul din AfganistanFoto: Facebook/Maia Sandu

„Ne rugăm, alături de familiile lor îndurerate și alături de veterani, pentru pace și pentru ca nimeni să nu mai treacă vreodată prin ororile războiului. Din păcate, chiar azi, în timp ce îi pomenim pe moldovenii căzuți în Afganistan, în Ucraina sunt distruse localități întregi și uciși cu sânge rece oameni pașnici, inclusiv copii”, declară Maia Sandu, transmite Știri.md.

Potrivit șefei statului, în aceste timpuri periculoase, autoritățile din Republica Moldova fac totul pentru a menține pacea în țară. 

De asemenea, ea susține că Moldova este împotriva războiului și este o țară în care oamenii prețuiesc pacea și libertatea. 

Amintim că desfășurarea trupelor militare sovietice în Afganistan a început la 24 decembrie 1979. Ultimele trupe sovietice au fost retrase din Afganistan între 15 mai 1988 și 15 februarie 1989.

Datorită costului mare și inutilității politice finale ale acestui conflict militar, războiul din Afganistan a fost, deseori, asemănat cu războiul din Vietnam, americano-vietnamez.

Precizăm că la operațiunile militare desfășurate pe teritoriul Afganistanului au participat și 12.500 de soldați și ofițeri moldoveni, dintre care circa 700 au fost răniți, iar 301 au rămas pe vecie pe platourile de luptă din munții Afganistanului.

În prezent, în Republica Moldova sunt aproximativ 8.500 de veterani ai războiului din Afganistan.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării