main logo
1219

Maia Sandu: Noi avem relații bune și cu estul și cu vestul

”Noi avem relații bune și cu estul, și cu vestul, cu toți cei care ne respectă țara și nu ne șantajează. Cei care ne respectă și nu intervin în treaba noastră internă au șanse să ne devină prieteni”.

Maia Sandu: Noi avem relații bune și cu estul, și cu vestulFoto: noi.md

Declarația a fost făcute de șefa statului, Maia Sandu, în contextul un răspuns oferit pe subiectul discuțiilor autorităților moldovenești cu cele ucrainene pe subiectul tranzituli de gaze naturale rusești pe teritoriul țării vecine, transmite Știri.md cu referire la noi.md.

Președinta țării a menționat că deși discuții pentru continuare tranzitului de gaze naturale pe teritoriul țării există în continuare, totuși Ucraina nu poate face excepții în condițiile în care ponderea gazului care ajunge în Republica Moldova din cel care tranzitează Ucraina este de doar 5%.

”Noi discutăm acest subiect cu partea Ucraineană de un an de zile. Consumul de gaze sau ponderea gazelor care ajung în RM alcătuiesc 5% din tot volumul care este transportat în Ucraina, în momentul în care nu se mai transportă gazul prin această țară, ea nu poate să transporte acele 5% pentru Moldova. Există o soluție alternativă, dar asta presupune costuri mai mari de transport, nu se pune problema de transport, problema este ne dorința Gazpromului de a-și îndepli obligațiunile contractuale. Știu că este complicat, este scump, problema este că în ultimii 30 de ani nu s-a investit în eficiența energetică, în energia regenerabilă. Pînă în 2030 ne-am propus să avem cel puțin 30% energia regenerabilă, problema este că nu putem să facem în trei ani ceea ce nu s-a făcut în 30. Noi avem relații bune și cu estul și cu vestul, cu toți cei care ne respectă țara și nu ne șantajează. Cei care ne respectă și nu intervin în treaba noastră internă au șanse să ne devină prieteni. ”, a spus Maia Sandu.

Reamintim că de la 1 ianuarie, expiră acordul de tranzit a gazului rusesc prin Ucraina, iar aprovizionarea Moldovei cu gaze de la compania rusească Gazprom rămîne incertă. 

Republica Moldova primește gaze din Rusia, care folosește conducte din Ucraina în baza unui contract care este valabil pînă la sfîrșitul lunii octombrie 2026.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării