Maia Sandu, la Marea Dictare Națională: Limba română are locul ei demn pe glob
Limba română trebuie să ne unească. Declarația a fost făcută astăzi, 31 august, de către președintele Republicii Moldova, înainte de începerea Marii Dictări Naționale.

„Azi, 31 august 2023, după 34 de ani, când sute de mii de oameni au cerut în PMAN declararea Limbii Române drept limbă de stat, precum și trecerea la grafie latină, avem bucuria de a sărbători limba într-un mod special”, a spus Maia Sandu, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.
Șefa statului a menționat însă că nu mereu a fost așa. În perioada sovietică, poporul a fost lipsit de identitate națională, după spusele Maiei Sandu.
„Puteai avea dosar penal, pentru că vorbeai în limba ta. Până în 1989 scriam în alfabet chirilic. Literatura românească era interzisă. Să citești o poezie în limba română era infracțiune. Cu toate acestea, studenți, scriitori, oameni de artă, matematicieni, profesori au avut curajul cu voce tare să ceară dreptul a limbă, la dreptul de neam. Aș vrea să-i onorăm. Numele multora sunt prezente în manualele noastre. (…) Doar un regim dictatorial poate transforma limba într-o armă care să divizeze un popor. Cei care ne-au spus cu arma la tâmplă că vorbim moldoveneasca, nu româna, au făcut-o pentru a ne subjuga”, a mai spus președintele Republicii Moldova.
Potrivit șefei statului, nu există popoare inferioare sau superioare ori limbi superioare și inferioare. Aceasta a menționat că limba română are locul ei demn pe glob.
„Vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale UE. În UE, limba română are loc respectat și nimeni nu riscă să fie pedepsit pentru că vorbește limba maternă. Am încredere în generațiile care vin. Veți transforma Moldova într-un stat european, cu mândrie pentru tradiții”, a declarat președinta într-un final.
Știri.md amintește că astăzi, 31 august, în ultima zi de vară, R. Moldova sărbătorește Ziua Limbii Române. În acest an se împlinesc 34 de ani de când, pe teritoriul fostei RSSM, Sovietul Suprem al fostei republici sovietice a votat instituirea limbii române ca limbă de stat și revenirea la grafia latină.
Cu această ocazie, ministrul de Externe, Nicu Popescu a venit cu un mesaj de felicitare. „Sărbătorim astăzi unul dintre cele mai de preț daruri moștenite de la înaintași, frumoasa noastră Limbă Română! La Mulți Ani cu ocazia Zilei Limbii Române, o zi în care ne aducem aminte și sărbătorim bogăția și profunzimea acestei limbi minunate”, a afirmat Popescu.