main logo
992

Maia Sandu: Justiția rămâne cea mai slabă verigă a R. Moldova

Președintele R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că justiția continuă să fie „cea mai slabă verigă” a țării, deși au existat unele progrese în domeniu.

Maia Sandu: Justiția rămâne cea mai slabă verigă a R. MoldovaFoto: captură foto

În cadrul unei conferințe de presă, șefa statului a subliniat că, în pofida unor rezultate pozitive, lupta împotriva corupției mari, a corupției politice și recentele cazuri de corupție electorală continuă să fie o provocare majoră pentru independența R. Moldova, transmite Știri.md.

„Chiar dacă pe alocuri justiția a dat rezultate, lupta împotriva corupției mari și politice, și mai ales în ceea ce privește corupția electorală, prezintă încă mari probleme. Aceste două aspecte sunt esențiale pentru consolidarea statului de drept în Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu.

Referindu-se la alegerile prezidențiale și referendum, Maia Sandu a evidențiat vulnerabilitățile instituțiilor electorale și importanța proceselor democratice.

„Aceste două scrutine electorale au arătat clar care sunt vulnerabilitățile noastre. Cu toate atacurile îndreptate împotriva instituțiilor noastre și a proceselor electorale, cetățenii Republicii Moldova au reușit să își decidă soarta țării. Am auzit vocea lor, știm unde trebuie să facem lucrurile mai bine, și am auzit în mod special nemulțumirile legate de justiție”, a mai spus Maia Sandu.

Președintele a subliniat că autoritățile vor continua să lucreze pentru a răspunde acestor provocări și pentru a îmbunătăți sistemul de justiție, esențial pentru dezvoltarea unei țări democratice și pentru creșterea încrederii cetățenilor în instituțiile statului.

Duminică, 3 noiembrie, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot au mers la urnele de vot pentru a-și alege președintele țării pentru următorul mandat de patru ani. Potrivit rezultatelor CEC, actuala președintă, Maia Sandu, a câștigat un nou mandat.

Astfel, Maia Sandu intră în istorie și devine primul politician căruia moldovenii îi încredințează, prin vot direct, două mandate succesive de președinte.

Amintim în acest context că, după primul tur de scrutin, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a declarat că, în ultimele două luni, 39 de milioane de dolari au fost transferați din Rusia în Republica Moldova cu scopul de a corupe alegătorii. Rețeaua condusă de oligarhul Ilan Șor, condamnat în dosarul „frauda bancară”, a transferat, doar în octombrie, peste 24 de milioane de dolari pentru a mitui votanții, a mai precizat Cernăuțeanu.

Pe data de 28 octombrie, procurorul general, Ion Munteanu, a explicat cum banii lui Șor ajung în Republica Moldova și ce fac oamenii legii pentru a contracara tentativele de fraudare.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării