Maia Sandu a semnat decretul de numire a procurorului Ion Munteanu
Șefa statului a semnat astăzi, 12 octombrie, decretul prin care Ion Munteanu devine procuror general interimar al Republicii Moldova.

Astfel, procurorul general interimar al Procuraturii Anticorupție va conduce pentru cel mult un an Procuratura Generală, transmite Știri.md cu referire la replicamedia.md.
„Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat astăzi decretul prin care l-a numit pe Ion Munteanu procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție, în funcția de procuror general interimar. Candidatura lui Ion Munteanu a fost propusă șefei statului de către Consiliul Superior al Procurorilor, în urma ședinței din 11 octombrie a acestuia. Decizia CSP vine ca urmare a expirării interimatului funcției, exercitat din 6 octombrie 2021 de către procurorul Dumitru Robu”, se arată în comunicatul Președinției.
De menționat că, la 15 octombrie anul trecut, procurorul Ion Munteanu a fost numit în funcția de adjunct al PA printr-o hotărâre aprobată de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor.
Munteanu activează în sistemul procuraturii din anul 2006, a muncit în Procuratura Centru, Chişinău, a fost șef al Oficiului Ciocana, al Procuraturii Chişinău, iar în 2014 a fost numit în funcția de procuror la Anticorupție.
Potrivit zdg.md, procurorul Munteanu locuiește într-o casă donată în 2017 de socrii săi, Valentin și Elena Braşovschi. Imobilul cu o suprafață de 105,8 metri pătrați este ridicat pe un teren de 5 ari și are o valoare de 1,2 milioane de lei.
Valentin Braşovschi, socrul procurorului, este fostul administrator al companiei de construcții „Dansicons” SRL, una din cele mai cunoscute de pe piață, fondată de fostul deputat Iurie Dârda. Brașovschi a plecat de la companie în februarie 2017, familia sa fiind proprietara companiei „Ideal Construct”, care din septembrie 2019 a trecut la Victor Soltan.
Casa primită în dar de procurorul Ion Munteanu și soția sa, Natalia, se află în com. Stăuceni, mun. Chișinău. Are două nivele și a fost construită de soții Valentin și Elena Brașovschi în perioada 2012-2013, fiind finalizată în luna octombrie 2013. Pe 26 iulie 2017, în urma unui contract de donație, ea ajunge în proprietatea Nataliei Munteanu.
Amintim că, mandatul procurorului general interimar Dumitru Robu a expirat miercuri, 5 octombrie. Ulterior, atribuțiile au fost preluate de adjunctul responsabil de domeniul urmăririi penale, Eduard Bulat.
Procuratura Generală este condusă de un procuror interimar din 5 octombrie 2021, Alexandr Stoianoglo fiind suspendat din funcție, după ce Consiliul Superior al Procurorilor a admis, după mai multe ore de dezbateri, pornirea urmăririi penale pe numele acestuia.
Acum un an, Stoianoglo a fost reținut pentru 72 de ore, în urma unor percheziții efectuate la biroul său de la PG și la domiciliu, iar la 8 octombrie 2021, acesta a fost plasat pentru 30 de zile în arest la domiciliu prin decizia primei instanțe. Ulterior, procurorul Furtună a contestat la Curtea de Apel decizia magistraților, cerând arest în penitenciar, însă solicitarea i-a fost respinsă.
La 22 septembrie, procurorul Victor Furtuna a anunțat despre încheierea urmăririi penale în privința lui Alexandr Stoianiglo, învinuit pe trei capete de acuzare: abuz de serviciu, corupere pasivă și falsul în declarații.
Ulterior, procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), Victor Furtună, a pornit un nou dosar penal pe numele procurorului general suspendat din funcție, Alexandr Stoianoglo, pe săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită. Acuzatorul de stat suspendat din funcție este bănuit că, în 2015, a cumpărat un apartament cu suprafața de 135 de metri pătrați, alături de apartamentul în care locuiește, pe care l-a înregistrat pe numele fiicei sale mai mari, Cristina, iar acesta nu a declarat niciodată imobilul, scrie Anticorupție.
Între timp, dosarul penal, pornit la 4 februarie 2022, în privința procurorului general suspendat din funcție pe faptul amestecului în înfăptuirea justiției, cu folosirea situației de serviciu în procesul de instrumentare a dosarului denumit generic „expulzarea profesorilor turci”, a fost clasat.
În tot acest timp, Stoianoglo a respins categoric cele incriminate.
În prezent, Alexandr Stoianoglo se află sub control judiciar. Ultima oară, măsura preventivă i-a fost prelungită cu 60 de zile, la 25 august, de către magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.