MAIA propune ca larvele de gândaci să fie trecute pe lista alimentelor
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova a publicat pentru discuții publice un proiect de ordin privind aprobarea listei noilor produse alimentare.

Printre acestea se numără larvele gândacului de făină mic (Alphitobius diaperinus), care pot fi utilizate acum în scopuri alimentare sub formă congelată, pastă, uscată sau pudră, transmite Știri.md cu referire la point.md.
Potrivit proiectului, larvele sunt admise pentru utilizare în diverse categorii de produse, inclusiv batoane din cereale (până la 25 grame/100 grame); pâine și chifle (până la 20 grame/100 grame); paste, supe, gustări, terciuri, biscuiți și chipsuri (în medie între 5 și 15 grame/100 grame), înlocuitori de carne (până la 40 grame/100 grame) și de lapte, precum și în suplimente alimentare — până la patru grame pe zi pentru populația adultă.
Etichetele produselor care conțin gândacul de făină trebuie să includă un avertisment pentru persoanele alergice la crustacee și acarieni. De asemenea, se menționează că suplimentele alimentare cu acest ingredient nu sunt recomandate persoanelor sub 18 ani.
Această inițiativă face parte din procesul de armonizare a legislației Republicii Moldova cu cea europeană. Lista noilor produse a fost elaborată pe baza Regulamentului UE 2015/2283 și conține zeci de poziții anterior aprobate la nivelul Uniunii Europene.
Gândacul mic de făină (Alphitobius diaperinus) a devenit a patra insectă care a primit un aviz pozitiv din partea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) pentru consumul uman. La 4 iulie 2022, EFSA a publicat un aviz științific care a confirmat siguranța formelor congelate și liofilizate ale acestei insecte ca aliment nou („novel food”).
Pe 6 ianuarie 2023, Comisia Europeană a autorizat oficial introducerea pe piața UE a formelor congelate, pastă, uscate și sub formă de pulbere ale larvelor Alphitobius diaperinus ca aliment nou.