Mai puțină carne, mai multe salate: Sfaturile nutriționiștilor de Paște
Sărbătorile pascale sunt însoțite de diverse tradiții, inclusiv alimentare. Astfel, pe masa de sărbătoare se regăsesc produse din carne, ouă vopsite, tradiționalul cozonac și alte alimente dulci. Abuzul alimentar, în special după o perioadă de post, poate avea consecințe neplăcute.

Astfel, pentru a evita consecințele negative, nutriționista Maria-Victoria Racu recomandă cetățenilor consumul moderat de alimente, însoțit de salate din legume pentru a crea un echilibru alimentar, transmite Știri.md cu referire la radiomoldova.md.
Nutriționista susține că salatele ar trebui să constituie jumătate din meniul nostru de sărbători.
„Aici trebuie să prioritizăm salatele care sunt asezonate cu uleiuri nerafinate presate la rece, sau cu sosuri naturale, precum cel din lămâi, din iaurt, smântână, în detrimentul maionezelor și altor sosuri hipercalorice. Pe masa de sărbători, în cazul în care am ținut post cu toată strictețea, nu trebuie să se regăsească foarte multe produse din carne greu digerabilă. Aici urmează să se regăsească carnea de pasăre, carnea de iepure sau peștele și produsele lactate fermentate pentru că ele ne ajută la digestia alimentelor. Toate produsele alimentare preparate, în special cele care conțin maioneză sau torturile cu cremă, nu se păstrează la temperatura camerei mai mult de două ore”, a explicat Maria-Victoria Racu.
Medicul Luminița Suveică susține că cozonacul și alte alimente dulci sunt de nelipsit pe masa de sărbătoare, însă trebuie consumate separat, ca o gustare.
„Ele pot să fie consumate ca o bază de desert deja, după ce s-a mâncat mâncarea de bază, fiindcă anume când se consumă tot felul de bucate și multe feluri, anume în aceste perioade pot apărea indigestii. De asemenea recomand, dacă a fost o masă mai copioasă, să se meargă la o plimbare pentru ca să avem mai bună digestie”, spune Luminița Suveică.
Pe de altă parte, Inspectoratul Național de Securitate Publică îndeamnă părinții să fie atenți atunci când se află împreună cu copiii în locuri aglomerate și să-și protejeze mai bine locuințele când vor merge în vizită la rude.