Mai mulți tineri artiști au pornit cu NEOMalanca la Chișinău
„De când ne-am urbanizat, rădăcinile am uitat”. Acesta este motto-ul cu care mai mulți tineri artiști au pornit cu NEOMalanca la Chișinău.

O tradiţie respectată mai cu seamă de românii din Bucovina de Nord, Malanca, a cutreierat și orașul Chișinău, într-un stil nou, transmite Știri.md.
Vechi de sute de ani, acest obicei e diferit faţă de multe alte tradiţii prin multitudinea de personaje şi costume neobişnuite ale cetelor de malancari.
Malanca este denumirea slavă dată cetelor care merg cu uratul în ajunul Anului Nou pe stil vechi şi este un obicei străvechi practicat în unele zone din Moldova de Nord şi Bucovina.
Alaiul de urători îmbracă un flăcău în haine femeieşti, numite Malanca, şi pornesc pe la casele gospodarilor cu urări.
Acestea pot fi o colindă sau un joc dramatic, iar scenariul diferă de la o localitate la alta. Specificul acestei tradiţii constă în costumele multicolore şi jocul personajelor antropomorfe: fie că e vorba de capră, fie că e ursul, cum e în cazul tinerilor din satul Roşa din Cernăuţi.
Tradiţia spune că, în gospodăriile unde se merge cu Malanca, casele sunt curăţate de duhurile rele şi vor avea belşug tot anul.
Astfel, tinerii au reușit să aducă voie bună și zâmbete pe fețele locuitorilor Capitalei, care au fost alături de tinerii artiști.
Vă invităm să urmăriți cum s-a desfășurat Malanca la Chișinău.
Designer vestimentar: Piotr Alii, Alex Medinschii și Dorin Nebunu
Artiști: Alina Zmeu, Alex Medinschii, Dorin Nebunu, Marcel Lazar, Stanislav Botnari, Ronin Terente, Diana Vlas, Cristian Pănuța, Dan-Cristian Cubreacov, Daniel Floarea, Dumitru Sănduleac, Buzdugan Alexandru
Muzica: Dumitru Colesnicov, Mihail Cebanu, Adrian Gușan, Vlad Neahin, Stanislav Botnari
Sound design: Murmur de izvar
Versuri: Ronin Terente
Videografi: Sașa Nikitin, Iura Tokmaș
Fotograf: Dorina Pantaz
Producător: Felicia Plămădeală
Inițiator: Diana Vlas
Consultanți: Ramin Mazur, Victor Galușca și Dmytro Sukholytskyy-Sobchuk.