main logo
1373

Mai multe camioane care urmau să ajungă la Uzina Metalurgică, oprite

Mai multe camioane cu încărcături care ar fi trebuit să ajungă la Uzina Metalurgică din Râbniţa au fost oprite, ieri, de oamenii legii pe podul din oraşul Rezina.

Mai multe camioane care urmau să ajungă la Uzina Metalurgică, opriteFoto: aradon.ro

Fostul deputat Alexandru Slusari susţine că în maşinile de mare tonaj se aflau deşeuri metalice, importate ilegal în Republica Moldova. Serviciul Vamal ne-a confirmat că a avut o operaţiune specială, la Rezina, în comun cu Serviciul de Informaţii şi Securitate, dar nu a vrut să ne ofere alte detalii, transmite Știri.md cu referire la Tvr Moldova.

Fostul deputat Alexandru Slusari susţine că, potrivit actelor de transportare, în cele patru camioane, trase pe dreapta de colaboratorii SIS şi ai Serviciului Vamal, se afla fontă brută. În realitate, însă, maşinile ar fi fost încărcate cu deşeuri metalice de proastă calitate. Slusari a publicat şi câteva imagini cu încărcăturile toxice. 

Alexandru Slusari, fost deputat: „Din câte am auzit, recent, câteva camioane, prin metode similare, au trecut la Uzina Metalurgică. Deci este regretabil, periculos ceea ce se întâmplă”. Slusari nu exclude că încărcătura face parte din acelaşi lot de deşeuri metalice de contrabandă, descoperite la mijlocul lunii martie de oamenii legii din Republica Moldova. 

Alexandru Slusari, fost deputat: „Cu atâta impertinenţă să repeţi scenariul care a fost curmat câteva luni în urmă şi să vii probabil cu aceeaşi încărcătură, cu aceleaşi deşeuri care au dispărut în mai, aşa ceva nu e posibil dacă nu ai protecţie la nivel de sus. Aici, în Chişinău, sunt persoane influente care cumva au intrat în cârdăşie cu Uzina Metalurgică din Râbniţa, care până în ziua de azi este controlată de un oligarh rus din anturajul lui Putin”. Specialiştii de la Agenţia de Mediu susţin că în urma topirii deşeurilor metalice, emisiile de noxe sunt mult mai toxice decât în cazul fontei brute. 

Marina Lungu, şeful laboratorului de referinţă de mediu, Agenţia de Mediu: „Normal că dacă materia primă va fi cu impurităţi, atunci şi emisiile vor fi cu impurităţi şi vom avea atunci un aer mai poluat. Dar dacă uzina este dotată cu echipamente, cu filtre de captare, nu ar trebui să avem emisii indiferent de ce s-ar întâmpla”. Ofiţerul de presă al Serviciului Vamal, Tatiana Şompol, ne-a confirmat că reprezentanţii vămii şi ai SIS au reţinut mai multe camioane încărcate, dar a refuzat să ne ofere alte informaţii. Nici ofiţerul de presă al Serviciului de Informaţie şi Securitate, Daniela Mânzat, nu ne-a spus alte detalii despre operaţiune.

În luna martie, organele de drept ar fi descoperit cantități importante de metale, după aceeaşi schemă, încărcate în câteva camioane. Reprezentanţii Serviciului Vamal ne-au declarat că investighează cazurile şi au anunţat crearea unor grupuri de control la posturile vamale interne.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării