main logo
1191

Mai multe autobuze au rămas fără numere de înmatriculare. Care e motivul

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) anunță că mai multe curse regulate de transport pasageri nu vor fi executate pe 13 martie, deoarece unitățile de transport nu mai au numere de înmatriculare.

Mai multe autobuze au rămas fără numere de înmatriculare. Care e motivulFoto: știri.md

Poliţia susţine că erau multe unităţi de transport din regiunea transnistreană, care nu au dreptul de a efectua curse ocazionale, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa, chiar acuză Poliția de „un atac fără precedent la adresa ramurii transporturilor de pasageri”, pentru că duminică, 12 martie, ar fi stopat abuziv autobuzele cu protestatari.

„Polițiștii amenințau șoferii că dacă vor continua deplasarea, atunci toate unitățile de transport vor fi sechestrate, iar șoferilor li se va ridica permisul de conducere. Din unele localități, în fiecare unitate de transport (microbuz/autocar) a urcat câte un polițist pentru a însoți unitatea de transport până la Chișinău, iar pentru aceasta din fiecare unitate de transport a fost debarcat câte un pasager căruia i s-a interzis deplasarea spre Chișinău, pentru a oferi un loc angajatului Poliției”, a declarat Alexa, citat de Newsmaker.

Totodată, președintele APOTA susține că unitățile de transport, care au reușit să ajungă aproape de Chișinău, au fost stopate repetat, fiindu-le interzisă deplasarea mai departe pe motiv că nu toți pasagerii dețin buletin de identitate.

„Polițiștii au dat indicații ca unitățile de transport să se întoarcă în localitățile inițiale. Unele unități de transport au fost stopate de șase ori și reținute la fiecare control timp îndelungat. Unele unități de transport au fost reținute mai mult de trei ore. Polițiștii permiteau deplasarea unității de transport doar după ce telefonic erau informați că, în unele localități, pasagerii, după așteptarea de câteva ore, s-au dispersat și nu mai așteaptă transportul”, a spus Oleg Alexa.

Șoferilor cărora li s-a ridicat o plăcuță cu numărul de înmatriculare după continuarea deplasării, peste aproximativ 30 de kilometri, li s-a ridicat plăcuța cu al doilea număr de înmatriculare, iar unora li s-a ridicat și certificatul de înmatriculare fără a li se da actul de ridicare, susţine Alexa.

În același timp, șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a spus că autobuzele nu au fost reținute neregulamentar, iar șoferii cu acte în regulă și-au continuat drumul.

„Dacă cineva nu este de acord, are dreptul să conteste acest proces-verbal contravențional. Unde actele au fost în regulă, persoanele au putut să se deplaseze în continuare. Să nu confundăm ruta regulată și ruta ocazională. La ruta regulată sunt verificate toate condițiile tehnice de deplasare sau alte aspecte de documentație înainte de aceasta. Atâta timp cât sunt atrase și autobuze din regiunea transnistreană, care conform legislației au dreptul de a se deplasa doar pe rute regulate, nu au dreptul de a fi implicate rute ocazionale”, a spus Cernăuțeanu.

Şeful APOTA a promis că va aduna informația despre abuzurile Poliției, pentru a formula o plângere penală.

Mai mulți transportatori auto, inclusiv cu unităţi de transport cu numere din regiunea separatistă, ce aduceau duminică, 12 martie, oameni la protestul organizat de Partidul Șor, au fost documentați de Poliție.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării