Mai multă putere pentru președinte: Noua lege a securității, votată
Parlamentul a adoptat, în ultima ședință plenară din actuala legislatură, o nouă lege a securității naționale, care înlocuiește cele două legi din domeniu aflate în vigoare de aproape 30 de ani. Proiectul a fost susținut în lectură finală de 61 de deputați ai majorității parlamentare PAS.

Legea prevede, între altele, că deciziile Consiliului Suprem de Securitate, redenumit, printr-un amendament, în Consiliul Național de Securitate (CNS), vor deveni obligatorii pentru autorități, în măsura în care vizează securitatea națională. În prezent, acestea au statut de recomandare, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.
Totodată, noul cadru legislativ introduce sancțiuni pentru neexecutarea acestor decizii. Mai exact, cei care le ignoră riscă până la cinci ani de închisoare, în baza modificărilor operate în Codul Penal.
Amendamentul privind schimbarea denumirii CSS în CNS a fost propus de deputatul PAS Lilian Carp, care a invocat practica europeană în materie. Astfel, proiectul de lege, adoptat inițial în prima lectură pe 12 iunie, a primit un aviz „cu rezerve” din partea Guvernului. Executivul a semnalat mai multe prevederi ambigue, printre care lipsa de claritate privind cine stabilește dacă hotărârile CNS vizează securitatea națională și cum pot fi trași la răspundere cei care nu le respectă.
Inițiativa a fost dur criticată de opoziție. Deputatul socialist Adrian Albu a calificat legea drept „autoritară”, acuzând că aceasta extinde nejustificat atribuțiile președintelui R. Moldova, Maia Sandu, într-un sistem de guvernare parlamentar. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a anunțat că va ataca documentul la Curtea Constituțională.
În cadrul aceleiași ședințe, majoritatea PAS a votat și o lege care plasează Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării în subordinea Președinției.
Totodată, instituția a fost redenumită în Centrul pentru Comunicare Strategică și Contracarare a Dezinformării.