Luptă pentru limba română în regiunea transnistreană: Povestea unei profesoare din Râbnița
La 35 de ani de la revenirea la grafia latină, aceasta continuă să fie interzisă în regiunea transnistreană, unde se mai utilizează așa zisa „moldovenească” în chirilice. Printre puținii care au luptat și încă mai luptă pentru limba română sunt profesorii și elevii celor opt școli cu predare în grafie latină. Printre ei și Nadejda Moscovciuc care, de trei decenii, predă limba și literatura română la liceul „Evrika” din Râbnița.

Profesoara susține că să predai limba română într-o zonă profund rusificată este o provocare, dar și o mare responsabilitate pentru promotorii valorilor naționale, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md.
„Nu este ușor. Dacă aici, în Chișinău, în Rezina sau în oricare dintre localitățile din partea asta de Nistru copiii pot auzi instantaneu, în orice moment vorbindu-se în limba română, în partea cealaltă de Nistru, în afara de școala noastră și câteva emisiuni în așa-zisa moldovenească de la televiziunea Transnistriei, oamenii practic nu aud o limbă frumoasă, curată. Mulți nu au nici azi posibilitate să privească televiziunea moldovenească, să audă vorbindu-se, să citească liber în limba română oriunde ar fi”, spune Nadejda Moscovciuc.
Atitudinea față de limba română și cei care o vorbesc s-a schimbat treptat în ultimii ani, observă Nadejda Moscovciuc. Româna nu mai este vorbită doar în șoaptă și nici evitată în locurile publice, cum era până nu demult. Potrivit ei, lumea deja, chiar și la târg sau în centrele comerciale nu se mai rușinează să răspundă în limba maternă.
„Nu știu care e cauza acestei schimbări de atitudine. Poate că lumea deja s-a săturat de situația aceasta incertă, poate că au fost convinși că va fi mai bine dacă va fi reintegrată țara”, susține profesoara.
În plus, a crescut interesul locuitorilor regiunii transnistrene să studieze limba română la cursurile lansate anul trecut de Ministerul Educației și Cercetării.
„Este lume dornică să studieze limba română. Avem un număr mare de doritori de a studia limba. Am deja doi foști cursanți care au susținut examenul pentru dobândirea cetățenia Republicii Moldova. Un pic lucrurile se schimbă”, subliniază Nadejda.
Profesoara spune că încă mai speră că într-o bună zi Republica Moldova se va reîntregi, iar limba română va deveni singura stăpână pe întreg teritoriul țării.
Conform datelor Agenției Servicii Publice, în regiunea transnistreană sunt domiciliați 369.183 de locuitori. Din numărul total, 360.215 persoane dețin cetățenia Republicii Moldova.
În ultimii cinci ani, potrivit datelor Biroului de reintegrare, au obținut cetățenia și acte de identitate emise de autoritățile de la Chișinău 24.497 de locuitori din regiunea transnistreană, dintr-un total de 35.682 de persoane.
Video: Yotube/Teleradio Moldova