Lupta între Anatol Stati şi Kazahstan a ajuns la Elon Musk
Războiul din instanțe între miliardarul Anatol Stati cu Kazahstanul continuă şi deja loveşte în programul spaţial kazah şi participarea la el a unor corporaţii americane, inclusiv celebra SpaseX a lui Elon Musk.

Astfel Kazahstanul a anunţat pe 21 octombrie, că o solicitare a investitorilor moldoveni către un tribunal federal din DC, obligă o companie americană de zboruri spațiale comercială să furnizeze informații despre lansările de sateliţi kazahi, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.
Programul spaţial kazah, realizat cu firme americane
Potrivit portalului Law360.com e vorba în special de de Spaceflight Industries (fondată de cunoscutul antreprenor american Jason Andrews), care nu a răspuns la citările prin care Anatol Stati şi părţile solicită informații privind lansarea a doi sateliți kazahi, împreună cu Space Exploration Technologies Corp, cunoscută mai mult sub numele de SpaceX, companie ce este controlată de celebrul Elon Musk.
Anatol Stati şi părţile susţin în cerere că au aflat despre aceste lansări din mass-media şi că ele au fost efectuate în scopuri comerciale.
În replică Kazahstanul a susţinut că aceste lansări au fost efectuate încă anul trecut, iar sateliţii nu au fost lansaţi cu finanţare de la stat, ci de la compania kazahă JSC NC Kazahstan Gharysh Sapary, care este o entitate independentă, separată de stat.
Totodată autorităţile kazahe susţin că sateliţii ar fi fost lansaţi în scopuri ştiinţifice pentru studierea şi monitorizarea ionosferei.
Revenirea la subiectul activelor kazahe din SUA vine după ce o instanţă americană a constat în august 2019, că Kazahstanul nu a respectat „niciuna dintre cererile de descoperire” din litigiu.
Judecătorul a menţionat că mărturiile unor anumiţi oficiali guvernamentali din Kazahstan nu au fost suficiente pentru a respecta solicitările de privind prezentarea informaţiei despre activele kazahe din SUA și că faptul că oficialii au spus că nu există bunuri din SUA nu a însemnat că ancheta ulterioară ar trebui respinsă.
Stati nu a primit niciun ban ca despăgubire de la Kazahstan
Hotărârea instanței americane este cea mai recentă evoluție a luptei pe termen lung a lui Anatol Stati și părțile pentru încasarea unei sume de circa 535 milioane de dolari, prejudicii pentru încălcarea de către Kazahstan a dispozițiilor privind protecția investitorilor din Tratatul privind Carta Energiei.
În decembrie 2013, un tribunal constituit sub auspiciile Camerei de Comerț din Stockholm a constatat că Kazahstanul și-a încălcat obligația internațională de a trata investițiile efectuate de Stati și părțile în mod echitabil și a decis că statul kazah trebuie să-i achite mai mult de 500 de milioane de dolari în daune, costuri juridice și interese, deși valoarea pretențiilor trecea de un miliard de dolari.