Lupta împotriva dependenței de droguri: Drama unui tânăr din Moldova
În lumea noastră plină de provocări există unele bătălii care sunt mai grele decât altele. Dependența de droguri este unul dintre acele labirinturi întunecate, unde speranța este rară și fiecare pas este însoțit de pericol. Cum începe? Care sunt senzațiile? De ce e greu să renunți?

Astăzi ne întoarcem privirea către acei oameni care au luptat cu dependența de droguri, au câștigat bătălia și pot împărtăși lumii întregi că există lumină la capătul acestui tunel întunecat, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
Printre cei care au supraviețuit acestei bătălii se numără și Vadim, un tânăr care și-a văzut copilăria devorată de dependență. De la vârsta de 12 ani, a fost prizonierul unui viciu nemilos. De ce este atât de greu să renunți? Este o întrebare cu răspunsuri adânc îngropate în sufletele celor care s-au aflat în robia drogurilor. În cazul lui Vadim, dependența a durat 25 de ani, iar totul a început din curiozitate.
„Am început cu droguri ușoare. Asta era marijuana. După, am încercat droguri mai grele - extasy, amfetamină. După am încercat un alt tip de droguri - cele injectabile. Așa a început căderea mea în viață. La 14 ani deja eram la evidența poliției, la dispensarul narcologic. Ulterior, totul a devenit tot mai groaznic. La 20 de ani am fost judecat de 16 ori și am primit prima condamnare”, spune Vadim, fost dependent de droguri.
A stat după gratii și spera că atunci când va fi la libertate, își va rezolva problema de unul singur, însă, din nou a ajuns la pușcărie. La 29 de ani, Vadim, pentru toate ilegalitățile comise a fost condamnat la nouă ani de detenție.
L-am întrebat de unde procura droguri. Tânărul spune că dealerii pe care i-a cunoscut vindeau substanțe narcotice oricui, el pe atunci având doar 12 ani. Ne-a mai povestit că s-a aflat între viață și moarte din cauza drogurilor, lucru care l-a determinat cel puțin să încerce să renunțe la acest viciu.
„Când am ieșit din închisoare, chiar în primele zile, m-am trezit la narcologie de la o supradoză. Eu nu țineam minte acest lucru. Mai nu am murit. Am fost resuscitat în spital. Mă căuta deja și poliția. Am înțeles că dacă lucrurile vor continua așa, voi reveni din nou după gratii”, a mai povesti Vadim.
A văzut lumina de la capătul tunelului la Asociația Obștească din Chișinău „Inițiativa Pozitivă”, unde a urmat luni la rând un tratament. Vadim spune că de 13 luni nu mai consumă droguri, între timp și-a revizuit obiceiurile și duce un stil de viață sănătos.
„Viața mea s-a schimbat radical. S-au îmbunătățit relațiile în familie. Anterior, mă trezeam dimineața, deschideam ochii, însă nu doream să fac acest lucru. Știam că trebuie undeva să mă duc, să mint pe cineva, să fur ceva, să găsesc ceva pentru acea doză. Acum mă trezesc, sunt binedispus, nu mă gândesc la droguri. Mă bucur de viață.”
Iar Vlad după ce a scăpat de dependență a început să-i consilieze pe cei care nu-și văd viața fără narcotice. Ne-a povestit că face acest lucru de doi ani și jumătate. L-a întrebarea de ce a început să se drogheze, tânărul a enumerat mai multe motive: curiozitate, influența celor din jur, dar și dorința de a avea autoritate în fața celorlalți.
Consumul de droguri i-a afectat relațiile cu cei din jur, inclusiv căsnicia, care s-a încheiat cu un divorț. Vlad mai spune că dependența narcotică, în unele cazuri, reprezintă o pată pe viață, întrucât este greu să obții un loc de muncă, având antecedentele legate de droguri. Mulți angajatori refuză să angajeze persoane cu astfel de probleme.
„Eu am luptat cu dependența timp de 20 de ani. La început, drogurile și alcoolul insuflă tinerilor că au puteri supranaturale, că sunt deștepți, frumoși, că totul îți iese bine. Ție îți place cum arăți. Ulterior, ajungi la starea în care înțelegi că nu-ți reușește chiar totul, că nu e așa cum crezi tu. Iar mai târziu, tu nu faci ceea ce vrei, ci ceea ce ești nevoit să faci.”
Pentru părinți care se confruntă cu această situație sau pentru oricine are de-a face cu dependența de droguri în familie, Vlad ar putea oferi următoarele sfaturi: „Să înceteze să ajute copiii să consume. Asta înseamnă în primul rând să nu le plătească creditele, datoriile, să nu le rezolve problemele. Este foarte important ca oamenii să se confrunte cu consecințele acestei boli. Așa ei realizează că trebuie de adresat la specialiști.”
În lupta împotriva dependenței, aliații sunt esențiali. Specialiștii din cadrul organizației neguvernamentale „Inițiativa pozitivă” ne explică complexitatea acestei boli și ne arată că există soluții și că drumul către recuperare este posibil.
Cu terapie, sprijin și determinare, fiecare persoană poate găsi lumina la capătul acestui tunel întunecat. Este necesar cel puțin un an pentru a pune capăt dependenței de droguri.
„Persoana vine aici, primul punct cu care se întâlnește este centrul de zi, unde lucrează lucrătorul social și psihologul. Ulterior dacă necesită ea este direcționată la psihiatru. Psihiatrul, narcologul ar putea să îi prescrie tratamentul de detoxifiere, care îl primește la noi aici, în staționarul de zi. Ulterior, această persoană ar putea beneficia de locuința tranzitorie, unde este pregătită pentru reabilitare”, a explicat Ludmila Marandici, Directorul Centrului Social.
„Este perioada de adaptare după reabilitare, unde omul învață să trăiască într-un mediu sigur. „Învață să își organizeze relațiile sociale, în contextul noii etape din viața lor. Leagă noi relații cu familia lui. Aduce în ordine planurile din viața sa - munca, posibil învățătura și respectiv, pas cu pas se integrează în societate. În program este și lucrul cu rudele”, a menționat șefa Secției Ajutor Psihosocial, Alina Cojocaru,
Persoanele dependente de droguri sau cei care au nevoie de sprijin pot căuta ajutor la Asociația „Inițiativa Pozitivă”, care oferă servicii și resurse pentru recuperare și reintegrare socială.