Lupta cu ambrozia: În Chișinău au fost prelucrați 18.000 de metri pătrați
În Chișinău a fost prelucrată o suprafață totală de 18.000 de metri pătrați, pe care creștea ambrozia sau, cum i se mai zice, „iarba de paragină”. Cunoscută și ca iarba pustiei, ambrozia reprezintă o amenințare serioasă pentru om. Potrivit legislației, proprietarii sau administratorii de terenuri au datoria de a combate și distruge această plantă.

Potrivit întreprinderii „Spații Verzi”, pe teritoriul municipiului Chișinău nu au mai rămas focare mari de ambrozie, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.
Ambrozia este o plantă invazivă, extrem de adaptabilă la condițiile climatice nefavorabile, rezistentă la secetă și arșiță, ce produce mari cantități de polen. Buruiana crește spontan pe terenurile agricole, grădini, în apropierea dărâmăturilor, pe șantiere, pe terenurile prost întreținute.
Perioada iulie-septembrie se caracterizează prin creșterea numărului de alergii cauzate de ambrozie, ceea ce coincide cu sezonul de înflorire a acestei plante. Polenul ei este considerat un alergen foarte agresiv cu un impact negativ asupra sănătății publice.
Pe timp secetos, polenul ambroziei poate fi purtat de vânt pe distanțe lungi, devenind periculos și pentru persoanele care nu locuiesc în zonele unde crește planta.
Oamenii de rând recunosc pericolul și întreprind diferite măsuri de protecție, dar și combatere a plantei.
Medicii la rândul lor vin cu recomandări pentru cei alergici la polenul de ambrozie. Potrivit lor, cel mai des aceasta provoacă simptome similare unei alergii simple, iar respectarea unui mod sănătos de viață poate ameliora în timp efectele alergiei.
Medicii le recomandă oamenilor alergici să stea mai mult în încăperi închise cu aer condiționat și să evite în această perioadă ieșirea în aer liber, mai ales dimineața, când concentrația de polen este maximă. Ambrozia este cunoscută ca fiind o buruiană periculoasă, începând cu luna august până toamna târziu.