main logo
2186

Ludmila Catlabuga: Agricultura R. Moldova a ajuns la o răscruce

Agricultura Republicii Moldova se află într-un moment de răscruce, cu provocări semnificative generate de schimbările politice și economice din ultimii ani. O spune ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga. Potrivit ei, țara trebuie să facă o tranziție esențială pentru a se alinia standardelor Uniunii Europene, ceea ce implică ajustarea politicilor și practicilor agricole.

Ludmila Catlabuga: Agricultura R. Moldova a ajuns la o răscruceFoto: IPN

Ludmila Catlabuga a spus că privește lucrurile inclusiv în calitate de tânăr fermier, care a ales să rămână în țară și să inițieze o afacere în sectorul zootehnic, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„Preluând niște grajduri vechi, postsovietice, am încercat să le reconstruim, să le modernizăm ca să putem atinge standarde, calitate, siguranță”, susține ea.

Ministra a precizat că, în urma destrămării Uniunii Sovietice, perioadă în care Moldova „hrănea întreg spațiul sovietic”, a avut loc aceea împărțeală de terenuri, de gospodării etc. Ca urmare, în rândul populației s-a creat impresia că sectorul agricol nu mai poate produce, nu mai sunt produse autohtone.

În opinia sa, acum, când Republica Moldova are statutul de țară candidată de aderare la Uniunea Europeană, sunt necesare eforturi suplimentare pentru dezvoltarea ramurii. La elaborarea politicilor în agricultură sunt implicați experți, reprezentanți ai autorităților publice, dar și fermierii. Scopul autorităților este de a elabora politici ajustate realităților din Republica Moldova.

Ministra Agriculturii consideră că este un proces dificil să atingi acele performanțe care sunt în țările Uniunii Europene, dar fermierii care au fost în acele state cunosc despre beneficiile de acolo. La acest nivel își propune să ajungă și Republica Moldova, spune Ludmila Catlabuga.

În altă ordine de idei, ministra a declarat că un scop este dezvoltarea culturii alimentare, prin susținerea și promovarea produsului autohton, așa cum este în multe țări europene. „Vorbim despre acel sentiment de produs local: aici creștem, aici producem, aici vindem”, a notat ea.

Potrivit ministrei, este foarte important ca produsele din câmp să ajungă pe rafturile magazinelor, fiind de calitate și în volume necesare pentru a satisface cererea, în primul rând, a pieței interne, a consumatorului local. Ulterior, cu siguranță urmează promovarea produselor moldovenești pe piețele externe, care oferă oportunități mari agricultorilor, dar și provocări enorme.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării