main logo
829

Lucrările sculptorului Ioan Grecu, expuse la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei

O expoziție personală a artistului plastic Ioan Grecu cu genericul „Începuturi +1, 1990-1999, desen, grafică, sculptură” a fost vernisată ieri la Muzeul Național de Artă al Moldovei.

Lucrările sculptorului Ioan Grecu, expuse la Muzeul Naţional de ArtăLucrările sculptorului Ioan Grecu, expuse la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei

Expoziția cuprinde 35 de lucrări, dintre care 25 de sculptură și 10 - de desen și grafică și oferă publicului larg o privire retrospectivă asupra creaţiei sale la începuturi, transmite Știri.md

Solicitat de Moldpres, artistul plastic Ioan Grecu a menționat că ideea i-a venit de la lucrarea lui Constantin Brâncuși ”Primul pas”. ”Mi-am dat seama că noi toți facem primul pas și de obicei, începuturile sunt cele mai grele și mai complicate. De aceea am decis să iau pentru această expoziție perioada de început, cu atât mai mult cu cât ea corespunde cu sfârșitul sec. XX și începutul sec. XXI.  Noi suntem artiștii care ne-am dezvoltat în sec. XX  și am început să creștem din punct de vedere profesional în sec. XXI. Pentru comparație, am inclus aici și o lucrare din 2018 -  ”Feliile Dorului” (”În amintirea mamei Sofia)”, a mai spus Ioan Grecu.

Prezent la eveniment, Gheorghe Grecu, tatăl autorului, a afirmat că feciorul său a început să sculpteze de mic copil. ”Pe când era mic și afară ploua,  el modela din glod diferite figuri și se murdărea din cap până-n picioare, fapt pentru care era mustrat de mama sa”, a adăugat Gheorghe Grecu.

Potrivit doctorului în studiul artelor, Ana Marian, căutările plasticianului în domeniul nudului, în special în ceea ce privește modelarea acestuia, i-au permis să studieze natura, să o simtă la nivel tactil, să se preocupe nu numai de volume,  dar și de liniile fluide ale figurii, să perceapă jocul obscurului.  ”Așa este nudul cu denumirea ”Cea deplină” (1992, bronz, granit). În același timp, Ioan Grecu caută noi formule (spre exemplu, piramida triunghiulară) pentru a reprezenta corpul uman, dar și pentru a da în vileag trăsăturile de caracter și dispoziția protagoniștilor: ”Capricioasa” (1995, bronz, granit). Motivul gingășiei,  duioșiei, frumuseții femeii determină  accentele clare în compoziția sa ”De ce nu?”.  Sculptorul apare nu numai ca un explorator al celor mai diverse tehnici, el este un  cercetător subtil al firii umane,  fapt care îi permite să recurgă la redarea diferitelor stări psihologice în diverse ipostaze, așa cum observăm în lucrarea ”Înălțarea prin coborâre” (1993, bronz, sticlă), a subliniat Ana Marian.

Ioan Grecu s-a născut la 10 iulie I968, în comuna Recea, raionul Râşcani. A absolvit Şcoala de Arte Plastice pentru copii din orăşelul Râşcani, Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă (1985-1990), specialitatea pictură și grafică și Academia de Arte Vizuale din Cluj-Napoca, România, specialitatea sculptură, în clasa  profesorului Nikolaus Otto Kruch (1990-1994). În anul 1991, debutează cu sculptura ”Dansul înălţării. 27 martie 1918” în cadrul unei expoziţii studenţești în orașul Cluj-Napoca. Din anul 2003 și până în prezent, Ioan Grecu activează în calitate de profesor de sculptură la Colegiul Republican de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală” din Chişinău. Din 1993, organizează diverse expoziții personale în țară și peste hotare.

Expoziția va fi deschisă până la 2 decembrie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării