main logo
3275

Locatarii unui bloc din Edineț stau de șase luni fără acoperiș

Locatarii unui bloc cu cinci etaje din municipiul Edineț trăiesc printre mucegai, cârpe și vase în care strâng apa atunci când plouă. Totul pentru că furtuna din vara anului trecut le-a smuls acoperișul. Chiar dacă Guvernul a venit cu ajutoare, doar cei care au avut bani au reușit să-l repare.

Locatarii unui bloc din Edineț stau de șase luni fără acoperișFoto: tvn.md.

Maria Ceropita locuiește de una singură, iar mai bine de opt ani nu a ieșit din casă din cauza problemelor de sănătate. Pentru că locuiește la etajul cinci, tavanul din apartamentul ei este plin de mucegai, iar tencuiala îi cade în cap, transmite Știri.md cu referire la Tvn.md.

„Iată așa, lighean, cratițe, bidoane, toate puse așa, curge acolo, după care eu iau cu cama și torn în.., mi-e rău, în căldare și duc la veceu. Sun singură, băiatul e la cimitir, omul – la cimitir, sunt singură. Înainte dacă o curs, noi am făcut totul, totul am făcu, eu am făcut, am plătit 12 mii, din Bălți au venit băieții și mi-au pus. Acum iar e de la început, dar de acum eu am făcut măcar aici, în cămeruța asta, de unde să mă scoată”, a spus Maria Ceropita.

Potrivit locatarilor, ei s-au adresat de nenumărate ori atât autorităților publice locale, cât și celor centrale. Cu toate acestea nu au primit deocamdată niciun ajutor existențial.

„Cine are bani, au salarii, au firme, au strâns bani și au făcut numai partea lor, câte o porțiune, doar acoperișul lor l-au făcut, dar restul, la noi sunt mai mulți pensionari, mai mul de 50% sunt pensionari și invalizi, care nu au așa bani și nu pot să facă singuri acoperișul”, a spus Grigore Mustață, locatar.

În același timp, primarul municipiului Edineț susține că toți cei care au solicitat foi de ardezie și lemn pentru acoperișuri, le-au primit în cantitate de 50%.

„Noi am venit cu cota parte de contribuție, la toate clădirile, deci sunt asociații de locatari, iar noi am dat 50% pe oraș din costul, cu 50% trebuiau să vină locatarii, iar cu 50% trebuia să venim noi. Noi împreună cu Guvernul, pentru că Guvernul a pus umărul, la toți cei care s-au adresat am dat jumătate din foi de ardezie din cât a fost, la unii chiar 60%, am dat atât cât a fost necesară scândură”, a declarat primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocaru.

De menționat că vântul puternic de pe 26 iulie a afectat peste 100 de localități din zece raioane din nordul și centrul țării. Atunci guvernul a alocat din rezervele de stat bunuri sub formă de materiale de construcții –  64.677 de foi de ardezie pentru acoperiș, dar și 493,2 m3 de cherestea, în sumă totală de 16,3 milioane de lei.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării