Locatarii din Chișinău, deranjați de încălcarea liniștii publice
Viața la bloc în Chișinău nu e întotdeauna liniștită. Sunt peste 400 de reclamații pe lună din cauza vecinilor scandalagii sau prea gălăgioși. De multe ori se ajunge și la judecată. Juriștii susțin că tot balamucul e favorizat și de sancțiunile mult prea mici date pentru tulburarea liniştii publice.

„La primul etaj au făcut reparaţie şi era gălăgie, se înţelege că lumea trebuie să facă reparaţie până la şase, dar ei continuau şi am sunat 112.”
„Batem în ţiavă sau dacă ne întâlnim, că am mai fost şi pe sus la ei şi am vorbit dar se schimbă vecenii şi nu poţi de fiecare dată că nu ştii ce veceni.”
Aproape fiecare locatar din Chişinău poate spune că a avut cel puţin un conflict cu vecinii. Anul trecut, s-au înregistrat peste 6 mii de apeluri la 112 și s-a cerut intervenţia poliţiei. Cele mai multe plângeri sunt in timpul nopții, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
VADIM CEBANU, operator 112: „Ele sunt doua vecine permanent suna la poliţie şi zice când suna vecina cutare vine poliţia, dar chem eu poliţia niciodată nu vine, problema e în domana fie nu se poate exprima fie problema ei nu repzrezintă o urgenţă. Când se începe o muzică, respectiv un dans, o vorbă mai tare şi vecenii nu pot dormi.”
ANGELA MIHAESCU, operator 112: „Chiar astăzi am avut un caz când mi-a comunicat că nu înţelege ce se petrece, se aude ceartă plânsete ţipete, mai telefonează persoanele în vârstă care-o deranjează copii care se aud sus şi e ora târzie. Sunt cazuri când şi televizorul îl aud, cum discută între ei, dar dacă e până la orele 10 00 nu le putem facem chemare.”
Potrivit legii, cetăţenii Republicii Moldova sunt obligaţi să păstreze liniştea între orele 22 şi 7. Lucrările se reparaţie pot fi făcute, de luni până sâmbătă, între 8 şi 18.
CRISTINA OGLINDA, avocat: „Dacă vecinul nu se conformează continuă zgomotele respective este în drept să telefoneze ca poliţia să se deplaseze pentru a înceta comportamentul dat şi pentru a fi sacţionat.”
Chiar şi în timpul zilei, dacă suntem deranjaţi de vecini, putem cere intervenţia poliţiei. Din păcate, legislaţia Republicii Moldova ne obligă să fim mult mai toleranţi cu vecinii.
CRISTINA OGLINDA, avocat: „Vecenii trebuie să aibă un anumit prag de toleranţă, anumite influienţe admisibile trebuie să fie suportate. Cum ar fi aburi, miros, un anumit zgomot, dar este important ca acestea să nu depăşească limita admisibilă.”
Amenzile pentru tulburarea liniştii sunt de până la 900 lei pentru persoanele fizice şi de până la 4500 de lei pentru cele juridice. Iar pentru lucrările de reparaţie în ore nepotrivite se poate plăti o amendă de până la 1500 pentru persoane fizice şi 4800 lei pentru cele juridice.