main logo
1084

Localnicii din Sângerei se pot lăuda cu un Muzeu de Istorie şi Etnografie

Localnicii din Sângerei se pot lăuda cu cel mai dotat Muzeu de Istorie şi Etnografie din zona de nord a R. Moldova. Au adunat din gospodării obiectele vechi şi le-au dus la muzeul din localitate.

Localnicii din Sângerei se pot lăuda cu Muzeul de Istorie şi Etnografie

Oamenii din Sângerei se pot lăuda cu cel mai dotat Muzeu de Istorie şi Etnografie din zona de nord a Republicii Moldova.

Clădirea a fost renovată, iar acum instituţia are cinci săli expoziţionale şi un fond de cinci mii de exponate, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

Înainte de deschiderea muzeului, directorul instituţiei a făcut un apel către localnici pentru a dona obiectele vechi din gospodăriile lor. Astfel a putut fi organizată o expoziţie dedicată culturii materiale, caracteristică localităţii în perioada secolului XIX. 

„Tot ce se afla în casă, toate lucrurile de uz casnic. Spre exemplu războiul de ţesut, alegoric vorbind, a îmbrăcat toată familia în decursul de multe sute de ani”, spune Radu Maranciuc, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Sângerei.

Directorul muzeului recunoaşte că uneori a fost nevoie de mult timp pentru a convinge unii localnici să se despartă de lucrurile vechi, moştenite de la părinţi:

„Dumneaei spune că e de la tatăl ei, tatăl ei lucra la o magazie din Sângerei. Este din secolul XIX, mult timp am insistat asupra donării”.

Natalia este o donatoare fidelă a muzeului de istorie din Sângerei. A adus aici obiectele colecţionate de tatăl ei, pentru că este sigură că vor fi păstrate cu grijă: „Am adus colecţia de calendare, de cărţi de felicitare, cărţi. Mie îmi place să văd cum lumea le admiră, le citeşte”.

În urma unei colaborări cu Muzeul Naţional de Istorie, în zestrea muzeului din Sângerei au intrat mai multe piese de ceramică din perioada neolitică, eneolitic şi epoca bronzului.

Cel mai preţios exponat de la muzeul de Istorie şi Etnografie din Sângerie este o mandibulă de rinocer cu o vechime de peste zece milioane de ani.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării