Litigiul cu Epamedia, din nou pe masa CMC. A fost extins grupul de lucru
La ședința Consiliului Municipal Chișinău (CMC) a fost readus în discuție din nou litigiul cu Epamedia, compania care amenință municipalitatea cu acționare într-un arbitraj internațional și cere despăgubiri de peste 66 de milioane de euro.

După discuții aprinse, consilierii au votat într-un final suplinirea noului grup de lucru cu patru persoane din partea executivului Primăriei și trei consilieri municipali, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
Consilierul MAN, Vladimir Mitru, a reamintit că includerea executivului a fost agreată încă din ședința precedentă. „La ședința precedentă s-a ajuns la consensul să fie delegate și patru persoane de la executivul Primăriei”, a menționat el.
Din partea PSRM, Adrian Lebidinschi a insistat ca și Direcțiile implicate anterior în gestionarea contractului să participe activ la proces. „Au existat multe întrebări în perioada când Epamedia era în insolvabilitate. Atunci obligațiunile lor erau dictate de către Direcțiile Primăriei. Noi nu implicăm și aceste direcții? Vorbim de Direcția locativ-comunală, Direcția Transport, Direcția Arhitectură (...) Noi, dacă o să acceptăm să avem o conlucrare cu executivul, să putem identifica o soluție benefică pentru cetățenii Chișinăului și pentru bugetul Chișinăului”, a declarat Lebidinschi.
În replică, consilierul Vladimir Mitru a precizat că proiectul prevede deja colaborarea instituțiilor subordonate Primăriei.
Contractul semnat cu Epamedia este considerat păgubos de unii consilieri, care susțin că Primăria ar fi trebuit să intervină mai devreme. „Sunt anumite clauze contractuale care nu sunt în favoarea municipalității. Considerăm că în anumite perioade de desfășurare a acestui contract se putea de intervenit și de făcut anumite acțiuni. Credem că primarul și echipa lui trebuiau să reacționeze prompt încă 5-6 ani în urmă pentru soluționarea acestui conflict”, a declarat Zinaida Popa, președinta fracțiunii PAS în CMC.
Din grupul de lucru, aprobat de consilieri, fac patru reprezentanți ai executivului: viceprimarul Irina Gutnic, șeful Direcției Asistență Juridică, Bogdan Valeriu, șefa Direcției Generale Finanțe, Olesea Pșenițchii, și consilierul primarului, Vladimir Mitru. De asemenea, urmează să participe trei consilieri municipali. Fracțiunea PAS a refuzat să-și delege reprezentanți.
Zinaida Popa a motivat decizia prin faptul că responsabilitatea ar fi transferată de la primar către consiliu. „Prin crearea acestui grup de lucru credem că doar primarul își plasează responsabilitatea. De aceea, noi nu ne vom asuma în numele primarului nicio activitate, doar ceea ce ține strict de CMC”, a precizat ea.
Inițiativa creării unui grup de negociatori i-a aparținut primarului general Ion Ceban. În trecut, consilierii PAS au criticat faptul că Primăria nu a reziliat contractul cu Epamedia în mod regulamentar în anul 2021, în timp ce reprezentanții PSRM susțin că actuala criză este rezultatul unor relații preferențiale între Primărie și companie. Într-o reacție recentă, consiliera primarului, Natalia Ixari, a declarat pentru Teleradio-Moldova că acest subiect este „politizat”.