Lipsa sistemelor de irigare: Soluțiile unor agricultori din Telița
Seceta și iernile fără zăpadă din ultimii ani taie din recolta agricolă din țară. O soluție ar fi irigarea terenurilor, așa cum se întâmplă la casele mai mari, dar un adevărat lux pentru agricultorii din Republica Moldova. Nu și în cazul fermierilor din Telița, raionul Anenii Noi, care cu sprijinul programelor IFAD vor beneficia de sisteme centralizate așa încât să scape de griji.

Vitalie Frunză are plantată viță de vie pe zece hectare. Acesta spune că dacă nu asigură umiditatea necesară, nu poate crește struguri de calitate, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
„Anul trecut producția a fost dusă toată la fabrica de vinuri pentru procesare, la spirt. Nu am vândut nimic. Sistemul de irigare este foarte necesar, deoarece fără un sistem de irigare noi nu mai putem crește o producție calitativă, nu mai putem să concurăm pe piață, el este strict necesar”, a menționat agricultorul Vitalie Frunză.
Agricultorul planifică să-și extindă producția, după ce sistemul de irigare va fi dat în exploatare:
„La primăvara viitoare, dacă se primește cu sistemul de irigare mai plantăm o parcelă de un hectar și jumătate, o să fie peste 10 hectare de viță de vie de Moldova și Arcadia. Strugurii calitativi, chiar și acel vin, este de o calitate mai înaltă, este vândut și gustos cel irigat. Iar cel neirigat este mai slăbuț”.
Sistemele de irigare vor fi asigurate cu apă de la stația Gura Bîcului din localitate.
„Stația dată lucrează din 2015, a fost renovată. La moment apă este, nu știm vara cum o să fie seceta. Dacă nu va ploua, atunci o să avem deficit”, susține directorul Stației de pompare a apei, Leonid Morari.
În acest bazin urmează să fie pompați aproximativ 3000 de metri cubi de apă din râul Nistru. Anual, înainte de începerea lucrărilor agricole, bazinul este curățit. Ulterior prin trei țevi apa este pompată și ajunge să irige aproximativ 2.000 de hectare de teren agricol. 00:22
De sisteme de irigare vor beneficia peste o sută de producători agricoli care gestionează în jur de trei sute de hectare de teren.
„Localitatea Telița a avut un alt sistem de irigare pe timpul sovietic sau pe timpul colhozurilor, acel sistem a fost furat, deteriorat, astfel încât agricultorii au rămas fără un sprijin. Dacă extindem acest sistem de irigare, vor fi sub irigare doar 10 la sută din toate terenurile agricole care dispune localitatea”, afirmă Rodica Rusu, primara satului Telița.
Programele IFAD oferă sprijin financiar sub formă de granturi de până la jumătate de milion de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii de irigare. Proiecte similare sunt implementate și în alte raioane ale țării, precum Cahul, Rezina, Briceni sau Florești. În următorii doi ani, IFAD își propune să finanțeze construcția a încă 12 infrastructuri de irigare în Republica Moldova.