main logo
337

Lipsă de salvamari în țară în plin sezon estival. Ce spun autoritățile

În plin sezon estival, ducem lipsă de salvamari. Din cauza salariilor mici, la toate stațiile de salvare din țară sunt de două ori mai puțini angajați decât ar fi nevoie, iar astfel în situațiile de risc se intervine mai greu.

Lipsă de salvamari în țară în plin sezon estival. Ce spun autoritățileFoto: captură video

Potrivit pompierilor, de la începutul acestei luni, opt oameni s-au înecat în lacurile din Capitală. Autoritățile de la Primărie spun că încearcă să găsească soluții la această problemă, transmite Știri.md cu referire la Protv.md

Avertismentul a fost făcut după ce trei tineri se pregăteau să sară în apa lacului din parcul Valea Morilor, într-o zonă unde scăldatul este interzis. În asemenea situații, salvamarii intervin.

Dumitru Davganiuc, salvamar: Acolo este un semn - scăldatul este interzis, dar oamenii se duc acolo unde vor ei, este și un șanț și deja sunt 7 metri adâncime.

Salvamarii spun că unii oameni se încumetă să se scalde în locuri interzise în timpul nopții, fiind băuți.

Daniela Focșa, reporter: Doar de la început verii, în lacurile din Capitală s-au înecat opt persoane. Cu o săptămână în urmă, aici la Valea Morilor, un bărbat de 35 de ani s-a aruncat în apă în stare de ebrietate, iar după ce l-au găsit salvatorii, nu l-au mai putut readuce la viață. 

Grav este că toate stațiile de salvare din țară duc lipsă de angajați. La cea din parcul Valea Morilor, de exemplu, este nevoie de 20 de salvamari, însă acolo muncesc doar 13. Iar asta înseamnă că în situații de risc, se intervine mai greu.

Roman Ivan, medic la stația de salvare de la Valea Morilor: La dispoziția salvatorilor sau a persoanelor care acordă ajutor sunt nu mai mult de șase minute pentru a-l readuce la viață și dacă salvamari sunt puțini, șansele la viață se reduc? - Așa este.

Salvamarii muncesc peste o zi cu un salariu de puțin peste 1.000 de lei. Așa că mulți dintre angajați sunt pensionari.

Boris Găileanu, salvamar: Dacă am pensie și bani aceștia.

Destul de des au loc certuri și bătăi pe malurile lacurilor, iar angajații de la stațiile de salvare nu reușesc să le facă față.

Autoritățile de la Primărie recunosc că situația este gravă, iar șeful de la Spații Verzi spune că ar trebui să fie creată o întreprindere municipală care să gestioneze stațiile de salvare, iar salvatorilor ar trebui să le fie majorate salariile.

Potrivit Serviciului Situații Excepționale, în țara noastră sunt 19 stații de salvare în preajma bazinelor acvatice, 10 dintre care se află la Chișinău. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării