main logo
1150

Licențierea provizorie a importurilor de cereale, votată în Parlament

Proiectul de lege care prevede licențierea provizorie a importului de culturi cerealiere și oleaginoase a fost votat de Parlament în două lecturi. Prevederea va fi valabilă până pe data de 31 decembrie 2024. La propunerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, acest termen va putea fi extins cu cel mult 12 luni.

Licențierea provizorie a importurilor de cereale, votată în ParlamentImagine simbol/Sursa: Agroexpert.md

Importul de culturi cerealiere și oleaginoase, cum ar fi grâul, porumbul, floarea-soarelui, altele decât cele destinate însămânțării, va fi permis doar în baza licenței de import eliberată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Licența va fi eliberată gratuit. Persoanele care au primit licența de import nu vor avea dreptul să comercializeze și/sau să exporte mărfurile importate.

Acest proiect de lege are ca scop prevenirea prejudiciilor grave aduse fermierilor autohtoni de consecințele războiului din Ucraina și a situației în care fermierii nu-și vor putea valorifica produsele sau le vor valorifica la prețuri mai mici decât costurile de producție, a precizat deputatul Alexandr Trubca, autor al inițiativei legislative.

Legea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Măsura de licențiere a importului de cereale și oleaginoase a fost introdusă pentru prima dată la 11 octombrie 2023 și a fost funcțională pe perioada stării de urgență (până la 31 decembrie 2023). Următoarea decizie de menținere a acestei măsuri a fost luată pe data de 5 ianuarie 2024 și extinsă la 8 aprilie, cu termen-limită până la 26 iunie. Asociațiile de fermieri au venit cu o scrisoare deschisă către autorități în care au solicitat prelungirea importului controlat de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării