main logo
421

Liberalii au depus flori la Piatra Comemorativă din PMAN

Reprezentanții PL au depus astăzi flori la Piatra Comemorativă din Piața Marii Adunări Naționale, comemorând astfel împlinirea a 207 ani de la tratatul ruso-turc din 1812.

Liberalii au depus flori la Piatra Comemorativă din PMAN

Liberalii spun că vor astfel să transmită opiniei publice mesajul că „nu uită și că luptă mai departe pentru dreptate și pentru a corecta ceea ce s-a întâmplat acum 207 ani, deoarece aceasta este cauza principală a tuturor relelor prin care trecem azi”, transmite Știri.md cu referire la Ipn.md.

„Dacă nu ar fi fost atunci acel tratat ruso-turc, dacă nu am fi fost separați atunci, la 16 mai 1812, dacă nu ar fi fost reconfirmată această separare de către Hitler și Stalin prin Pactul Ribbentrop-Molotov, respectiv ocupația din 28 iunie 1940, astăzi am fi fost parte a lumii civilizate, a lumii europene – am fi avut prosperitate, am fi avut stat de drept, am fi avut justiție, am fi avut toate acelea pentru care luptăm astăzi și nu mai înțelegem pe ce lume trăim”, a declarat președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă.

Fostul primar de Chișinău a mai spus că din politicienii care s-au perindat la guvernare de-a lungul anilor, cei care și-au dorit cu adevărat schimbări au fost întotdeauna în minoritate. Iar cei care au fost în majoritate au folosit mentalitatea rămasă în urmă a cetățenilor, care nu sunt în stare să facă o alegere corectă și sănătoasă.

„Astăzi Partidul Liberal a venit să comemoreze cei 207 ani de la ocupația țaristă, ocupație care durează până în zilele de astăzi, pentru că aveam armata rusă în partea stângă a Nistrului. Federația Rusă, Uniunea Sovietică, niciodată nu a stat liniștită în ceea ce privește pământul acesta dintre Prut și Nistru, parte a României. Și întotdeauna a fost o piedică pentru dezvoltarea noastră, pentru un trai mai bun, pentru o viață frumoasă”, a notat Corina Fusu, fosta deputată liberală.

Corina Fusu a menționat că „sistemul țarist, dar mai ales sistemul sovietic, au aplicat pe acest spațiu un adevărat genocid prin gulag, prin arestări, prin executări etc. și acest lucru se întâmplă și astăzi doar că în alte forme”. 

Mai exact, în opinia sa, „prin manipulare, prin război hibrid, prin intermediul partidelor politice, precum și prin președintele Republicii Moldova, care este supus total Federației Ruse”.

Pe 16 mai 1812, Imperiul Rus și Imperiul Otoman au semnat, la București, Tratatul de Pace, în urma căruia o parte din teritoriul Moldovei istorice, denumită ulterior Basarabia, a fost anexată la Imperiul Țarist. 

În 1940, pentru a evita războiul, administrația și armata română s-au retras din Basarabia, teritoriul fiind incorporat în componența fostei URSS. O altă parte a clasei politice și a populației din Republică Moldova consideră anii 1812 și 1940 drept „ani de eliberare”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării