main logo
7875

Legea cetățeniei, la un pas de a fi schimbată: Care sunt noile prevederi

Parlamentul se pregătește să adopte o nouă lege a cetățeniei, care introduce condiții mai stricte pentru solicitanți, în contextul creșterii cererilor, în special din partea cetățenilor ruși, și al tentativelor repetate de fraudă. Proiectul, inițiat de un grup de deputați PAS, a fost aprobat în prima lectură la sfârșitul lunii iunie și urmează să fie votat în lectură finală la ședința plenară din 11 iulie.

Legea cetățeniei, la un pas de a fi schimbată: Care sunt noile prevederiImagine simbol

Potrivit autorităților, noua lege impune obligativitatea prezenței fizice a solicitantului la ghișeul Agenției Servicii Publice (ASP), iar întreaga procedură va fi filmată și stocată. Se introduce, de asemenea, testarea cunoștințelor de limbă română și ale Constituției, cu excepții doar pentru minorii sub 14 ani, persoanele cu dizabilități grave și cei care obțin cetățenia „în interesul R. Moldova”, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.

Proiectul prevede că cererile vor putea fi depuse și în afara țării, la misiunile diplomatice. Însă Serviciul de Informații și Securitate (SIS) solicită ca prezența să fie obligatorie în Moldova, cel puțin pentru interviu, invocând riscuri de securitate.

Totodată, SIS cere și clarificări privind criteriile de acordare a cetățeniei „în interesele Republicii Moldova”, prevedere aplicată anterior inclusiv pentru trupa rusă Bi-2, aflată în conflict cu autoritățile de la Moscova.

De asemenea, noua lege obligă autoritățile să acumuleze mai multe date despre solicitanți – de la istoricul călătoriilor, interdicții de intrare, antecedente financiare și până la starea de sănătate și integritate.

Potrivit datelor ASP, în ultimii cinci ani au fost înregistrate peste 40.000 de cereri de cetățenie moldovenească, peste jumătate dintre ele fiind depuse începând cu 2022. Cei mai mulți solicitanți provin din Federația Rusă – peste 22.000 de cereri în perioada menționată. Sunt urmați de ucraineni (aproape 8.000 de cereri) și de persoane cu statut juridic nedeterminat, inclusiv apatrizi și refugiați.

Doar în 2024 au fost înregistrate aproape 12.000 de cereri, iar autoritățile au identificat în ultimii trei ani circa 100 de tentative de obținere a cetățeniei prin fraudă.

În prezent, cetățenia moldovenească prin naturalizare poate fi acordată doar celor care au cel puțin zece ani de ședere legală în țară, cu excepții pentru refugiați, apatrizi sau persoane căsătorite cu cetățeni moldoveni.

Noua lege are drept scop consolidarea integrității acestui proces, în special în contextul presiunilor externe și al războiului din regiune.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării