Lege pentru freelanceri: Legalizarea activității și impozit unic de 15%
De la 1 ianuarie 2026, persoanele fizice care prestează servicii pe cont propriu vor putea activa legal, având un regim fiscal simplificat. Parlamentul a votat o lege privind activitatea freelancerilor, fără ca aceștia să fie obligați să înregistreze o firmă sau să țină contabilitate.

Activitatea economică independentă a persoanelor fizice, cunoscută drept freelancing, a fost reglementată prin lege. Noua lege permite inițierea unei astfel de activități doar pe baza unei notificări și a unei declarații pe proprie răspundere, transmite Știri.md cu referire la IPN.
Totodată, potrivit estimărilor, până la 35% dintre lucrătorii informali ar putea adopta noul regim.
Freelancerii vor achita un impozit unic de 15% din venituri, atâta timp cât încasările nu vor depăși 1,2 milioane de lei anual. Acest impozit va acoperi toate obligațiile fiscale, de la impozitul pe venit și contribuțiile sociale, până la taxele medicale și locale. În plus, acești contribuabili nu vor avea obligația de a ține evidență contabilă sau de a prezenta dări de seamă fiscale.
Noul regim îi vizează pe toți cei care prestează servicii fără a deține statut juridic, cu accent pe domenii IT și industrii creative. Autoritățile susțin că măsura va facilita integrarea profesională a celor care activează informal și va atrage în circuitul economic o parte dintre cele 440 de mii de persoane inactive în prezent.
Componenta socială a noilor prevederi este orientată spre creșterea activității femeilor, precum și oferirea unor opțiuni flexibile de muncă în psihologie, design, jurnalism și traduceri.