main logo
567

Larisa Cepoi: Cum poți aplica instumentele din coaching în familie

Larisa Cepoi este o persoană împlinită care se lăsă inspirată și inspiră, motivează și descoperă potențialul în oameni.

Larisa Cepoi: Cum poți aplica instumentele din coaching în familieFoto: diez.md

Ambasador coaching în Republica Moldova delegată de către Noble Manhattan Coaching din Marea Britanie, mentor, comunicator, trainer și life & businesscoach în formare, Larisa Cepoi încurajează dezvoltarea personală și profesională, sprijinind încrederea și exersarea în tot ce ne propunem să facem, transmite Știri.md cu referire la diez.md.

Indiferent de provocările pe care le întâmpinăm, există întotdeauna o modalitate de a acționa din perspectiva acceptării și dorința de a ne dezvolta prin acele experiențe, ne relatează Larisa.

„Comunicarea și dragostea de oameni a fost întotdeauna un domeniu pe care îl redescopăr cu plăcere și, de fiecare dată, îmi confirm că prin compromisuri ajungem să aplanăm, dar și rezolvăm unele situații mai puțin plăcute.

Coaching-ul a apărut în viața mea într-o perioadă potrivită, iar decizia de a face din acest lucru – o carieră a curs natural. Doza maximă de inspirație și suport vine de la cei dragi – de la familie și prieteni. Am înțeles în timp că Dumnezeu ne răsplătește prin oamenii pe care îi întâlnim, iar eu mă consider o norocoasă, am atâția oameni frumoși alături.

A fi părinte este o provocare, e o profesie, în care nu ai timpul de muncă normat, nici contract individual de muncă, iar calitatea serviciilor trebuie să fie una superioară. 

Copii noștri ne oglindesc, ei sunt cei mai buni promotori ai valorilor din familie. Instrumentele de coaching și abilitățile pe care le poți dezvolta în timp sunt o resursă trainică și foarte utilă atât în dezvoltarea profesională, cât și cea personală.

Copii mei adoră discuțiile în familie, iar noi suntem puși zilnic în postura unui manager bun, care ar trebui să identifice:
climatul potrivit pentru conversații, astfel încât să arătăm respect și deschidere. 

De exemplu înlocuim: „M-ai supărat/ M-ai enervat“ – cuvinte foarte des utilizate în societatea noastră – cu „Eu sunt supărat / nervos”. Utilizând afirmația „Eu”, excludem probabilitatea ca această remarcă să fie primită ca un atac.

Pentru a înțelege adevăratul scop al conversației, dar și a fi înțeleși, excludem presupunerile. Ele ne formează realitatea care, de cele mai multe ori, e departe de a fi adevărat. 

Niciodată nu putem ști ce se petrece în mintea celeilalte persoane, deoarece nu putem citi gândurile. De asta trebuie să ne bazăm pe conversații lucide, pe adresarea întrebărilor deschise, pentru a permite celorlalți să se deschidă.” ne recomandă Ambasadoarea Larisa Cepoi.

„Cel mai onest critic e feciorul Damian, care se vede coach în viitor și mă impresionează prin întrebările pe care mi le oferă! Unul dintre lucrurile prețioase pe care le-am dezvoltat în timp și pe care le aplic atât în calitate de părinte, soție și manager este Abilitatea de a Asculta.

Ce anume te face să fii un ascultător bun?

  • Respectul
  • Interesul
  • Empatia
  • Caracterul direct/prompt
  • Claritatea în propriul mod de gândire.

Ne angajăm zilnic într-o comunicare bazată pe cooperare alături de cei dragi, pentru a stabili o relație armonioasă și a depăși obstacolele, iar coaching-ul te ajută să îți descoperi resursele, potențialul și încrederea în procesul de schimbare, iar eu sunt gata să te susțin!”

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării