main logo
5721

Lăcustele fac ravagii la Copceac. Experți: Invazia s-ar putea extinde

La zece kilometri de satul Copceac, Găgăuzia, lăcustele se înmulțesc rapid și amenință culturile agricole. În total, peste 450 de hectare de floarea-soarelui, grâu și fâșii forestiere au fost invadate, iar autoritățile au declarat situație excepțională de natură social-biologică. Deși unele gospodării au aplicat tratamente, altele au ignorat prescripțiile Agenția Naționale pentru Siguranța Alimentelor, invocând recoltările în desfășurare.

Lăcustele fac ravagii la Copceac. Experți: Invazia s-ar putea extindeImagine simbol

Într-o fâșie forestieră situată la trei kilometri de satul Copceac a fost depistat un focar de lăcuste. Autoritățile au inspectat zona și au constatat că terenul a fost tratat la timp împotriva insectelor, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md.

„În principal, s-a confirmat că este vorba de lăcusta italiană, una dintre cei trei mai agresivi dăunători. Un dăunător care formează colonii, cele mai mari pagube le provoacă exemplarele adulte”, a explicat Olga Moș, inspector ANSA.

În alte zone situația este complet inversă. Câmpurile nu au fost tratate, lăcustele se dezvoltă rapid și amenință terenurile agricole vecine.

„Aici s-au format deja indivizi mari, cu aripi. Se odihnesc puțin, apoi zboară pe câmpul cu floarea-soarelui, se hrănesc, apoi revin” a adăugat inspectorul ANSA.

„Acolo unde a fost aplicată soluția, toate au murit. Am fost anunțați că și la granița cu Ucraina sunt cazuri. Acolo avem floarea-soarelui și porumb plantat”, a relatat Sidor Coșpu, agronom.

Autoritățile locale menționează că și anul trecut a fost depistat un focar de lăcuste. În acest an, însă, situația este mai complicată.

„Nu este o problemă care ține de autoritatea locală, de o singură primărie. Dacă administrația locală, primăria, din motive subiective sau obiective, nu va reuși să ia măsuri eficiente pentru localizarea răspândirii, atunci pentru lăcuste nu contează în ce direcție să zboare, vor ajunge în raioanele Taraclia, Ceadâr-Lunga, Hâncești. Vor ajunge până la Chișinău și vor distruge tot ce le iese în cale”, a declarat Oleg Garizan, primarul satului Copceac.

Situația excepțională din satul Copceac în legătură cu răspândirea lăcustelor a fost prelungită până pe 9 iulie. De la primul semnal, au fost afectate peste 450 de hectare de terenuri agricole.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării