main logo
2579

Laboratorul politic al lui Șor: Cum construia partide pro-UE de fațadă

Fugarul Ilan Șor, condamnat în dosarul „furtul miliardului”, încearcă să revină pe scena politică moldovenească prin partide cu aparență proeuropeană și unionistă, finanțate cu bani din Rusia. Este concluzia unei ample operațiuni sub acoperire, desfășurată în 2023 cu ajutorul fostei deputate Arina Spătaru, care a colaborat cu procurorii și Centrul Național Anticorupție pentru a documenta mecanismul din spatele „laboratorului politic” al lui Șor.

Laboratorul politic al lui Șor: Cum construia partide pro-UE de fațadăColaj: Știri.md

În cadrul unei investigații marca TV8, Arina Spătaru a dezvăluit cum, în 2023, a fost abordată de fostul deputat socialist Alexandr Nesterovschi, proaspăt trecut în tabăra lui Ilan Șor, pentru a deveni liderul unui nou partid proeuropean, creat în mod fals pentru a păcăli electoratul și a-l readuce pe Șor în prim-planul politic, transmite Știri.md.

„El mi-a spus că aș fi liderul ideal pentru o formațiune proeuropeană. Le trebuia cineva cu un profil credibil, ca nimeni să nu bănuiască că partidul e dirijat din umbră de Șor. Asta mi-a ridicat semne de întrebare. M-am sfătuit cu Dinu Plîngău și am decis să depun un denunț”, a povestit Arina Spătaru.

Operațiune cu camere ascunse, în Vinerea Mare

După sesizarea autorităților, în Vinerea Mare, în ajun de Paște, Arina Spătaru a primit dispozitive de înregistrare audio și video de la ofițerii CNA și a devenit agent sub acoperire sub numele „Victoria Bogatu”. În aceeași zi a avut loc prima întâlnire cu Alexandr Nesterovschi, în timpul căreia acesta a pus-o în legătură telefonică directă cu Ilan Șor. Conversația de o oră a fost înregistrată integral de autorități.

„El recunoștea deschis că partidele vor fi finanțate de oligarhi ruși, că Kremlinul caută un înlocuitor pentru Dodon și că vrea să pună „ouă în mai multe coșuri”, adică să creeze mai multe formațiuni pentru a păcăli electoratul”, spune Spătaru.

Prețuri pentru racolarea politicienilor și partide la comandă

Investigația TV8 scoate la iveală și existența unei liste de prețuri pentru racolarea demnitarilor și pentru lansarea de partide „marca Șor”. Potrivit mărturiilor, aceste partide aveau scopul de a fragmenta electoratul și de a crea iluzia unui pluralism politic, când în realitate toate erau dirijate din umbră de Ilan Șor.

Operațiunea desfășurată de autorități a contribuit la acumularea probelor care au stat la baza condamnării lui Alexandr Nesterovschi, fost deputat, la 12 ani de închisoare pentru corupție și trădare.

Un plan de destabilizare finanțat de la Moscova

Potrivit înregistrărilor, Șor plănuia formarea de partide cu mesaje proeuropene și unioniste, cu scopul de a se infiltra în electoratul din dreapta politică. Miza: reconfigurarea scenei politice și pregătirea revenirii sale în țară, cu sprijin din partea Kremlinului.

„El voia să creeze impresia că susține integrarea europeană, în timp ce scopul real era destabilizarea și preluarea controlului politic. Totul era finanțat de prietenii lui ruși, cum îi numea el”, afirmă Arina Spătaru.

Deplasarea în Israel și vizita în vila lui Șor

După mai multe tentative de convingere, deputatul fugar Ilan Șor, prin intermediul fostului socialist Alexandr Nesterovschi, a reușit să-i organizeze Arinei Spătaru o deplasare în Israel, pentru o întâlnire directă. Potrivit relatărilor făcute chiar de Spătaru, călătoria a fost minuțios pusă la punct de Nesterovschi, care anterior fusese de mai multe ori la Șor, folosind pașaportul diplomatic pentru a evita controalele riguroase.

Spătaru susține că Nesterovschi a încercat să-i minimizeze temerile: i-a povestit din propria experiență că totul este sigur, că deplasarea se va face cu escală pentru a reduce șansele de monitorizare, iar Șor urma să acopere toate cheltuielile, inclusiv un sejur de lux cu excursii și tratamente de spa.

„Încerca să mă impresioneze și să mă convingă că am doar de câștigat, chiar dacă urma să refuz colaborarea”, a povestit ea.

Deși inițial autoritățile de la Chișinău intenționau să o trimită pe Arina Spătaru ca agent sub acoperire în Israel, constrângerile de timp au făcut imposibilă aplicarea unei astfel de proceduri, care ar fi necesitat o comisie rogatorie.

Astfel, potrivit fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, Arina Spătaru a fost rugată să acționeze ca simplu cetățean și să relateze ulterior ce s-a discutat și unde se află exact Ilan Șor – detalii cruciale pentru eforturile de extrădare.

La 19 mai 2023, Arina Spătaru și soțul ei au ajuns în Israel. Zborul și cazarea fuseseră aranjate de Nesterovschi, care i-a oferit inclusiv instrucțiuni precise despre cum să se îmbrace și ce să declare în Aeroport.

„Mi-a spus să port o ținută business și să spun că merg la o întâlnire cu omul de afaceri Ilan Șor”, a precizat ea.

În Israel, după o primă întrevedere în biroul lui Șor – unde Nesterovschi a fost și el prezent pentru scurt timp –, Spătaru a fost invitată la vila din Caesarea a acestuia, o locuință aflată sub protecția unui alai de bodyguarzi și deja identificată de anchetatori ca fiind locul unde se ascunde liderul fugar. Acolo, Șor a încercat să o convingă printr-o abordare personală și emoțională, vorbind despre „adevărul” său în cazul furtului miliardului și convingerea că în Moldova poate face „dreptate”.

Ziua următoare, după excursii și tratamente într-un salon de pe malul Mării Moarte, discuțiile au devenit mai aplicate. Șor i-a cerut Arinei Spătaru să se alăture proiectului său politic. Aceasta a acceptat să continue discuțiile, dar fără să se angajeze.

În noaptea în care s-au întors acasă, Spătaru a fost contactată de Nesterovschi, care i-a livrat la poartă o pungă de cadou. În interior, Spătaru a găsit 50.000 de dolari, 100.000 de lei și un telefon cu aplicația „Bria”, folosită de rețeaua lui Șor. Toate acestea au fost ulterior predate autorităților, împreună cu înregistrări și alte probe.

Potrivit Alinei Spătaru, în telefonul criptat, Șor îi lăsase mesaje clare: să mențină legătura doar prin aplicația Bria, să nu se mai implice în spațiul public și să acționeze „cu calm și răbdare”. De asemenea, i s-a cerut să ignore orice reacții ale autorităților moldovenești și să urmeze indicațiile ce urmau să vină, etapizat, de la alți membri ai grupului.

Un prim contact i-a fost oferit: politologul Igor Volnițchi, cunoscut pentru aparițiile sale la TV și apropierea de diverse cercuri politice. A urmat o întâlnire la un hotel din centrul Capitalei, unde Volnițchi i-a vorbit despre strategia de creare a unui nou partid politic, construit pe ideea de „dezamăgire față de actuala guvernare și elitele corupte”. Potrivit relatărilor Arinei Spătaru, el i-ar fi sugerat inclusiv nume de potențiali consultanți sau viitori lideri locali – printre care Doru Petruți, cunoscut sociolog, și Mihail Bagas, fost candidat la funcția de primar al Chișinăului.

Totodată, legătura cu tânărul Adrian Culai, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, fusese stabilită direct de Șor, ca parte a viitorului nucleu al noului proiect politic. Culai ar fi avut rolul de a contribui la atragerea tinerilor și a oamenilor din mediul de afaceri. Întâlnirile dintre aceștia au continuat timp de câteva luni, însă, la insistențele autorităților și pentru a asigura coerența investigației, Spătaru a menținut doar un contact formal, de monitorizare.

Ulterior, după ce a refuzat categoric să accepte propunerea de a deveni liderul partidului și a informat despre toate acțiunile tentativei de infiltrare politică, anchetatorii au decis să o retragă din acest dosar, pentru a proteja integritatea investigației și a preveni compromiterea probelor.

Operațiunea de deconspirare a rețelei de influență construite în jurul fugarului Ilan Șor a intrat într-o nouă fază atunci când Adrian Culai, fost secretar de stat și implicat în procesul de creare a Partidului ALDE, a aflat că banii pentru finanțarea formațiunii urmau să vină din Federația Rusă. Informația, comunicată direct de Șor prin intermediul aplicației criptate Bria, l-a alarmat pe Culai, care a decis să rupă tăcerea.

„Discuția despre Federația Rusă m-a pus în gardă. Nu mai era vorba de finanțare din partea unor europeni, ci despre bani rusești. Atunci am înțeles că intrăm într-o zonă extrem de periculoasă”, a povestit Culai.

Îngrijorat, el a cerut sfatul Arinei Spătaru, fără să știe că aceasta colabora deja cu autoritățile.

„I-am spus că nu vreau să particip la așa ceva. Atunci, Arina mi-a zis: „Adrian, du-te și fă un autodenunț””, a relatat el.

Zis și făcut. Culai s-a prezentat la Centrul Național Anticorupție cu un autodenunț, predând și suma de 20.000 de dolari care-i fusese încredințată. A fost de acord ca întreaga mărturie să fie documentată video, iar ulterior a oferit procurorilor acces la telefonul criptat folosit în rețea – un dispozitiv esențial, în care se aflau contactele-cheie ale oamenilor lui Șor, inclusiv ale Marinei Tauber.

„Am cooperat deplin cu autoritățile. Am predat telefonul, toate contactele și toate informațiile relevante. Cred că asta a ajutat foarte mult ancheta”, a spus Culai.

Procurorul-șef anticorupție de la acea vreme, Veronica Dragalin, a confirmat implicarea lui Culai în calitate de colaborator.

„A oferit acces la telefonul său, la documente și informații care nu puteau fi obținute altfel. A fost o colaborare amplă. Nu țin minte dacă avea sarcina să înregistreze alte persoane, dar pot spune clar că a contribuit la extinderea investigației”, a spus Veronica Dragalin.

Culai afirmă că rețeaua Bria conținea contacte ale mai multor persoane din anturajul politic al lui Șor și că în partidul aflat în formare existau deja indivizi conectați la fosta formațiune Renaștere.

„Ei credeau că nu știu, dar eu știam foarte bine că transmiteau informații direct către Șor despre tot ce făceam”, a spus el.

În ceea ce privește un eventual acord cu Procuratura, Dragalin a explicat că, deși au existat discuții, la acea etapă nu s-a semnat niciun document oficial:

„Singura modalitate legală de a ajunge la o înțelegere e semnarea unui Acord de vinovăție. Acest lucru nu s-a întâmplat până acum, dar a existat deschiderea de a colabora. În final, procurorii urmează să decidă care este soluția legală și corectă în cazul său”.

Mihail Bagas, reținut la 21 septembrie 2023 de CNA pentru complicitate la spălare de bani și finanțare ilegală din partea grupului criminal organizat condus de Ilan Șor, a fost eliberat după o lună de arest, cu interdicția de a părăsi localitatea. De la acel moment, Procuratura nu a oferit niciun update despre stadiul anchetei în cazul său.

Jurnaliștii au întrebat despre cazul Bagas și dacă strategia aplicată în cazul lui este similară cu cea a lui Culai, care a colaborat cu autoritățile. Totuși, Veronica Dragalin, ex-procuror-șef anticorupție, a răspuns: „Nu voi comenta despre dosarele aflate în faza de urmărire penală”.

Când a fost contactat pentru comentarii, Bagas a refuzat să răspundă, invocând o interdicție din partea Procuraturii. Nici despre soarta dosarului lui Adrian Culai, acuzat de complicitate la finanțarea ilegală a unui partid prin Ilan Șor, nu s-au oferit informații suplimentare. La întrebările jurnaliștilor, Culai a spus: „Nu cunosc ce se întâmplă cu dosarul. Poate urmează să fiu chemat la audieri”.

Veronica Dragalin a explicat că procurorii decid prioritatea cazurilor și ritmul cu care le transmit în judecată.

„Procuratura are resurse limitate. Grupurile de procurori și ofițeri care au lucrat pe aceste dosare sunt foarte mici. Dacă am avea mai multe resurse, lucrurile ar avansa mai repede”, a declarat ea.

Șor și prețurile pentru loialitatea deputaților din Partidul Renaștere

În cadrul dosarului Nesterovschi, judecătorii au scos la lumină detalii despre finanțarea ilegală a Partidului Renaștere, inclusiv plăți către deputați socialiști. Se menționează că Ilan Șor plătea câte 5.000 de dolari lunar pentru a-și asigura loialitatea acestora.

Arina Spătaru, colaborator sub acoperire, a declarat că Nesterovschi i-a confirmat acest lucru, explicând că sumele variau în funcție de „prețul” fiecărui deputat.

„Dacă un deputat era mulțumit cu 5.000 de dolari, ăsta era tariful. Dar mi-a spus că aș putea cere și 10.000 de dolari, că profilul european este mai scump”, a spus Spătaru.

Vasile Bolea, unul dintre deputații care au aderat la Partidul Renaștere, a negat acuzațiile, spunând că nu a primit niciun fel de plată de la Șor.

„Este doar o confuzie. Acestea sunt zvonuri, nu există nicio dovadă”, a spus Bolea.

În iunie 2023, Nesterovschi a afirmat că negociază cu deputata socialistă Elena Beleacova pentru a o atrage în echipa lui Șor. Grigore Novac, deputat PSRM, a spus că, deși a auzit zvonuri despre astfel de negocieri, nu a existat nicio acțiune concretă.

Veronica Dragalin a explicat că, deși tentativa de corupție a fost investigată, nu au fost suficiente probe pentru a demonstra plata unor deputați.

„Chiar dacă se afirmă că au avut loc astfel de plăți, fără dovezi clare, este greu să le confirmăm. Dar dosarul rămâne deschis”, a declarat ea.

De asemenea, în timpul perchezițiilor din septembrie 2023, în mașina lui Nesterovschi au fost găsite note care confirmă activitatea de racolare a aleșilor locali, în special din nordul țării, pentru a întări Partidul Renaștere.

Spătaru a adăugat că Nesterovschi descria detaliile legate de finanțarea partidului, inclusiv modalitatea prin care Șor îi livra banii.

„De obicei, își lăsa mașina parcată, iar când revenea, găsea pachetul cu bani pe ușa șoferului”, susține Arina Spătaru.

Dosarul lui Nesterovschi este doar un episod din ancheta procurorilor ce vizează finanțarea ilegală a unor partide politice de către un grup criminal organizat condus de Ilan Șor. Deputatul Alexandr Nesterovschi a fost primul condamnat la 12 ani de închisoare, dar a reușit să fugă în regiunea transnistreană. Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că a fost ascuns pe teritoriul Ambasadei Federației Ruse din Chișinău și apoi transportat în stânga Nistrului cu o mașină a misiunii diplomatice.

Pe data de 31 martie a primit șase ani de închisoare și deputata Irina Lozovan, care a migrat împreună cu Nesterovschi de la PSRM la Partidul Renaștere. Aceasta a fost acuzată de coruperea primarului din Ocnița, care urma să primească un milion de lei pentru a trece la Renaștere. Și Irina Lozovan a fugit în Transnistria înainte de a-și afla sentința.

„E un dosar masiv. Eu nu știu dacă vreodată în Moldova au avut loc așa investigații unde un număr așa mare de persoane au cooperat, ne-au permis să facem măsuri speciale nu doar cu doamna Spătaru, dar cu mulți alții care au înregistrat transmiteri de bani, ne-au deconspirat cum lucrează întreaga rețea. Noi avem înregistrări de la zeci de telefoane și multe alte lucruri. Noi am reușit să acumulăm foarte multe probe, inclusiv de la ședințe unde Șor vorbește prin „Zoom” și dă instrucțiuni la toată lumea. Au fost multe persoane care au cooperat și ulterior au înregistrat mai multe lucruri. E un volum de lucru enorm de mare. Foarte puține persoane care au lucrat la aceste dosare și sunt în continuare la PA și pot lucra la acest dosar. Dacă-i dai acest dosar unei persoane noi, o să fie necesare opt luni să înțeleagă ce și cum. Asta e realitatea în care noi trebuie să lucrăm. Din păcate, avem resurse limitate. R. Moldova investește foarte puține resurse în tot ce înseamnă Procuratura Anticorupție  și atunci lucrurile durează mult mai mult”, a declarat fosta șefă de la Procuratura Anticorupție, Veronica Dragalin.

Pe masa judecătorilor se mai află dosarele deputatei Marina Tauber și bașcanului Evghenia Guțul, acuzate de finanțare ilegală a partidelor. Tauber a fugit din R. Moldova la 7 ianuarie, iar guvernatoarea Găgăuziei era cât pe ce să plece și ea din țară, fiind reținută la Aeroport pe data de 25 martie. Acum, ea se află în arest la domiciliu.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării