main logo
1542

La Zăicani, oamenii mai țin mătura în ușă, un obicei păstrat până astăzi

„Cândva, o simplă mătură așezată în ușă era suficientă pentru ca trecătorii să înțeleagă că stăpânii nu sunt acasă. Nu era nevoie de lacăte sau sisteme de pază – încrederea și bunul-simț țineau loc de încuietoare. În vremurile noastre, dacă lași o mătură în ușă, riști să nu mai găsești nici mătura, nici lucrurile din curte”, susține Denis Chirtoca, reporter NordNews.

La Zăicani, oamenii mai țin mătura în ușă, un obicei păstrat până astăziColaj: Știri.md

În satul Zăicani din raionul Râșcani, obiceiul măturii puse în ușă nu e doar o poveste din bătrâni, ci a rămas un semn, respectat până azi, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.

„Da, chiar eu personal o folosesc și nu-i nimic strașnic [n.r. groaznic]. Eu cred că decât să încui ușa și să pierzi cheia, la orice moment încui și descui.Da, când plecăm de acasă, o încuiem [n.r. ușa], e clar. Asta e așa pentru lumea normală, pentru un hoț clar că nu ajunge nici cheia, nici mătura”, transmite Lilia, locuitoare a s. Zăicani, r. Râșcani.

„De mic copil, bunica punea mătura în ușă, în semn că ea e afară, prin grădină sau muncește undeva”, afirmă Cornel, locuitor al s. Zăicani, r. Râșcani.

„Tradiția asta, la moldoveni, e apucată din … Nu-i acasă, cineva pune o căldare la ușă, altcineva pune o mătură. Dar ce să facem? Așa-i tradiția, așa ne dăm și noi”, spune o femeie. 

„Majoritatea tot așa lasă, adică bătrânii. Atunci când plec la bunica și văd matură în ușă, știu că ea e plecată undeva prin mahală [n.r. sat]. Dacă pleacă undeva mai departe, i-am zis să încuie ușa”, zice Nicoleta, locuitoare a s. Zăicani, r. Râșcani.. 

Dar nu toți cunosc și au încredere în acest „lacăt moral”, astfel că unii localnici și-au cumpărat încuietori mai trainice.

„Prima dată aud, n-am folosit așa tradiție, nu mă folosesc de așa gen de tradiții. Eu încui ușa, mai degrabă”, menționează o femeie. 

„Nu, pentru că așa ne-am obișnuit. Am lăsat ușa descuiată și poarta e deschisă pentru fiecare, așa ne-am obișnuit și nu punem nimic”, comunică Lilia, locuitoare a s. Zăicani, r. Râșcani.

„Dar de ce să o punem [n.r. mătura], dacă noi suntem pensionari și stăm tot timpul acasă?”, indică o femeie.

O vorbă înțeleaptă spune că lacătul e pentru oamenii cinstiți. Pe cei rău intenționați nu-i sperie nici lacătul, nici câinele rău, legat la poartă. În satul Zăicani, din raionul Râșcani locuiesc peste 2000 de persoane.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării