La Țaul a fost adus cel mai performant telescop din România
Au descoperit cerul Basarabiei. Copiii din raionul Dondușeni s-au uitat la soare fără a miji ochii. În special pentru ei a fost adus un telescop performant din România.

Elevii au participat la o lecție de inițiere în astronomie, au făcut cunoștință cu sistemul solar, planetele și luna. Atât copiii, cât și profesorii au rămas încântați de evenimentul organizat în parcul din Țaul, transmite Știri.md cu referire la tvn.md.
„Au venit oaspeți din România și ne-au povestit despre univers, ce este o stea, ne-au arătat diferite imagini cu nebuloase, ne-au arătat viața unei stele. A fost foarte interesant. Am avut posibilitatea să privim la telescop soarele.”
„Dacă aș avea posibilitatea, mi-aș cumpăra și aș vedea în fiecare zi constelațiile, chiar îmi place.”
„Am văzut niște puncte și niște linii violete, de diferite culori. Este o experiență foarte frumoasă și plăcută.”
Liliana Harașniuc, director adjunct la Centrul de creație a copiilor și adolescenților, Dondușeni: „Este salutabil acest eveniment, este o bucurie pentru copii că au ieșit din incinta Centrului de creație să vadă acest fenomen frumos, soarele.”
Andronii Mitrica, primarul s. Țaul: „Mă bucur mult că astăzi, la Palatul de cultură, au fost foarte mulți copii de la noi din sat, copii din satele raionului Dondușeni. Vreau să vă spun că scopul a fost ca copiii să vadă ceva frumos, iar când vor crește mari să-și amintească că au fost în satul Țaul și au privit prin telescop lucruri interesante și frumoase.”
Telescopul a fost adus de la muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, România. Astronomul Ciprian Vântdevară a declarat că cerul din zonele rurale din țara noastră este perfect pentru a urmări tot ce se întâmplă în univers.
Ciprian Vântdevară, șef Serviciu pe secția de astronomie, muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad: „Scopul nostru aici este de a promova astronomia. Este un domeniu fascinant, care atrage oamenii. Noi suntem aici, într-o regiune cumva cu un cer mai bun decât avem noi în Bârlad, România. Este un cer mai bun și vă recomand să profitați de acest cer, adică să priviți cerul noaptea, să ieșiți afară din casă, să vă uitați la cer, pentru că aici este un loc mai deosebit. Acolo unde nu avem lumini, nu avem becuri, cerul se vede mai bine, acesta este secretul.”
Evenimentul a fost organizat de către Asociația Obștească „Orizonturi Rustice”.
Ala Cucu, președinta Organizației Obștești „Orizonturi rustice”: „Atunci m-am gândit că trebuie să mergem mai departe și iată că am reușit să organizăm pe parcursul săptămânii curente un turneu astronomic, cu un telescop care este adus din municipiul Bârlad, de la muzeul „Vasile Pârvan”. Este cel mai performant telescop solar, dar totodată avem și un telescop nocturn. Ieri l-am instalat, am văzut luna, stelele, luna era spectaculoasă, stele duble, triple, a fost minunat.”
Turneul astronomic se va desfășura în perioada 10-15 iulie.