main logo
1380

La muncă chiar și pe caniculă: Ce prevede Codul Muncii

Fie că petrecem 8 ore de muncă în oficiu sau muncim din greu pe un șantier de construcții, canicula din acest an ne oferă bătai de cap, și ne scade semnificativ productivitatea noastră zilnică.

Dacă cei din birou sunt asigurați cu aer condiţionat și zeci de litri de apă consumate zilnic, atunci cei care lucrează afară poartă o adevarată luptă cu temperaturile ridicate din această perioadă.

Chiar dacă mercurul din termometre atinge cote maxime în aceasta săptămână, o parte dintre moldoveni continuă să muncească la peste 33 de grade celsius, fiind supuși unui adevărat test de rezistență. 

În construcţii, de exemplu, termenele de predare a lucrărilor sunt lege. Aşa că unii angajatori nu ţin cont de vreme, în schimb, le oferă angajaţilor tot ce au nevoie.  

Potrivit legii securității și sănătății în muncă, angajatorii sunt obligați să ofere condiții speciale de lucru în perioada caniculei.

De exemplu: Aprovizionarea salariaților cu 2-4 litri de apă carbogazoasă și asigurarea locului de muncă cu spații umbrite. Totodată sunt recomandate prezența duşurilor de vară sau chiar reducerea programului de lucru dacă condițiile meteo pun în pericol viața salariatului.

Legislația prevede că angajatorii care nu întreprind măsuri de protecţie împotriva caniculei, riscă să fie sancţionaţi cu amenzi de la 1.600 până la 10.000 de lei. 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării