La mulţi ani, maestre: Ce îşi doreşte naistul Vasile Iovu la ai săi 70 de ani
Marele naist Vasile Iovu a împlinit 70 de ani. Îndrăgitul maestru spune că se simte mai tânăr ca niciodată şi e dornic de noi realizări.

Nu se desparte nicio zi de naiul său, de aceea a decis să cânte şi în ziua aniversării, transmite Știri.md cu referire la publika.md.
Artistul spune că se simte împlinit la cei 70 de ani, dar îi lipsesc concertele, anulate din cauza pandemiei. Chiar şi aşa, maestrul spune că cel puţin două ore pe zi îşi ia naiul şi cântă ca să-şi aline dorul.
"Stau acasă şi cânt. Mai deschid geamul aşa să vină mai mult aer curat de afară şi câteodată trece lumea şi mă mai aplaudă", a spus Vasile Iovu.
Cu ocazia zilei de naştere îşi doreşte sănătate şi spune că vrea să transmită mai departe ceea ce a învăţat în 50 de ani de activitate artistică.
"Sper că am realizat multe lucruri. Multe trebuie să le mai fac. Să mai scriu. Am cărţi scrise, metode de nai, culegeri de piese şi vreau să mai fac nişte cărţi pentru studenţi ca să poată naiul să aibă continuitate", a menţionat naistul.
Potrivit Moldpres, Vasile Iovu s-a născut în 1950 la Bardar, Ialoveni. Din 1960 până în 1967 studiază flautul la Şcoala de Muzică din Chişinău (astăzi – Liceul Republican de Muzică „C. Porumbescu”). Între anii 1967-1971 îşi continuă studiile la Academia de Muzică „Gavriil Musicescu” din Chişinău.
În 1966, în ultimul an de liceu, este invitat de către Dumitru Blajinu în orchestra „Veselia”. După absolvirea facultăţii, colaborează cu mai multe formaţii: „Mioriţa”, „Moldoveneasca”, Orchestra simfonică a Filarmonicii Naţionale şi cea a Comitetului de Stat pentru Televiziune şi Radiodifuziune.
Din 1972 Vasile Iovu este solist-instrumentist în Orchestra de muzică populară „Folclor” a Radioteleviziunii Naţionale, astăzi a Filarmonicii Naţionale „S. Lunchevici” din Chişinău.
Vasile Iovu este primul naist profesionist din R. Moldova, primul profesor de nai, fondatorul clasei de nai la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (succesoarea Conservatorului „G. Musicescu” din Chişinău). Pe parcursul activităţi sale a creat o adevărată „Academie a Naiului”, educând o pleiadă întreagă de tineri interpreţi.
A efectuat turnee artistice în peste 35 de ţări și este autor a peste 200 de lucrări scrise, aranjate şi interpretate.
În anul 2000, lui Vasile Iovu i-a fost conferit „Ordinul Republicii” și Premiul Naţional. În 2015, a fost distins cu ordinul ”Meritul Cultural” al României. Vasile Iovu este cetățean de onoare al municipiului Chișinău.