main logo
4907

La Mândreștii Noi se cos bundițe, cojoace și căciuli pe gustul tuturor

În ajunul sărbătorilor de iarnă, moldovenii care țin la tradiții merg pe la târguri, pentru a-și cumpăra o căciulă de cârlan, un suman, o bondiță sau un cojocel din piele de oaie.

La Mândreștii Noi se cos bundițe, cojoace și căciuli pe gustul tuturorFoto: captură video

Printre cei care confecționează astfel de obiecte vestimentare sunt și soții Oleinic, din Mândreștii Noi, raionul Sângerei, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.

Artur Oleinic a îndrăgit această îndeletnicire datorită mamei sale, care a muncit ani buni la o fabrică de blănuri.

„Mama mea a lucrat la fabrica de blănuri la Bălți. Mai veneam la mașina de cusut, mă mai jucam cumva și m-a atras cumva”, a spus Artur Oleinic, meșter popular.

Căciula țurcănească și cojocul nu trebuie să lipsească din garderoba fiecărui moldovean, pentru că ele ne amintesc de rădăcinile noastre.   

„Procesul este foarte îndelungat, totul începe de la pielea crudă, pe care o procur de la ciobanii noștri din Moldova. Ajunge de la 5 până la 10 lei. Procesul de prelucrare a pielii este foarte scump, dubala, vopsirea, spălatul pieilor ca să nu miroase”, a mai adăugat Artur Oleinic, meșter popular.

Pentru că fac ceea ce le place și se ajută reciproc, și munca e mai ușoară, și creațiile – mai originale.

„Mai facem niște pauză, mai bem nișe vin făcut de noi și revenim la muncă. Iată acest proces îl face ea pentru că eu mă ocup cu cusutul și îmi scurtează din timp mult. Să nu fi fost ea, ar fi mai greu”, a mai spus meșterul.

Aceasta bundiță a fost confecționată în două zile. După cum vedeți, are piele întoarsă pe interior, cât și pe exterior, astfel încât haina să fie călduroasă și trainică. Iar această caciulă a fost creată într-o singură zi, are culoarea brumărie și a devenit un accesoriu destul de popular pentru locuitorii din nordul țării.

Articolele vestimentare tradiționale sunt căutate îndeosebi iarna. 

„De sărbătorile de iarnă sunt solicitate bundițele și cojoacele și deja pentru bărbați căciulile. Aceasta este papaha, ele pot să fie purtate atât de doamne, cât și de domni. Papaha cu cruce roșie mai mult stilul căzăcesc”, a spus Alexandra Oleinic, meșter popular.

Bineînțeles că acestea costă, deoarece crearea lor presupune multă migală și pricepere. 

„1.500 de lei și deja prețul diferă în funcție de complexitatea ornamentelor, cât mai multe, cu atât mai scump. Căciulile, la fel, prețul diferă de la 400 de lei până la 1.500”, a spus Alexandra Oleinic, meșter popular.

Iar dacă credeți că o căciulă sau o bundiță tradițională pot fi curățate în mașina de spălat, greșiți amarnic. Hainele din blană de oaie necesită o îngrijire aparte.

„O blană se scoate iarna la ger, ca să o mai bată gerul puțin, să o mai aerisească, ea în niciun caz nu se ține în săculeț de polietilenă. Îi face și miros și o distruge. La razele solare directe nu se permite pentru că pot să apară pete pe ea”, a mai adăugat Alexandra Oleinic, meșter popular.

Deși astăzi totul se modernizează, e bine să păstrăm tradițiile, care peste ani pot intra în patrimoniul universal și ne vor reprezenta cu demnitate ca neam.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării