La Chișinău au fost lansate Zilele Literaturii Române
Dezbateri literare, lansări de carte, spectacole, întâlniri ale scriitorilor români cu tânăra generație - toate vor avea loc în cadrul Zilelor Literaturii Române, care au început marți, 20 mai, la Chișinău. 25 de invitați din România și Republica Moldova vor participa la18 evenimente pe parcursul a cinci zile. Ediția din acest an pune în valoare potențialul literaturii autohtone de a fi adaptată la teatru și film.

„Cum transformăm literatura în spectacole și filme” a fost tema primei dezbateri din cadrul Zilelor Literaturii Române. Cele mai multe creații scenice, precum și spectacole radiofonice, inspirate din opere literare, a realizat Petru Hadârcă, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md.
„E un program foarte interesant, eu cred că fiecare operă de artă, lucrare, roman are emoțiile ei, iar noi, creatorii de teatru, ne regăsim”, menționează regizorul.
După romanul lui Camil Petrescu a fost realizat, în 2001, filmul „Patul lui Procust” - o provocare pentru regizorii Sergiu Prodan și Viorica Meșină.
„A fost foarte greu. Eram ambii la primul film. A fost perioada în care cinematografia sovietică s-a prăbușit și cinematografia nouă încă nu s-a constituit nici în România, unde filmam. Din cauza asta a fost greu”, afirmă regizoarea Viorica Meșină.
Iar primul roman al Lorinei Bălteanu „Legată cu funia de pământ” a urcat în scena Teatrului „Luceafărul” în regia lui Slava Sambriș. Tot cu el vor culmina și Zilele Literaturii Române, când va avea loc și o întâlnire cu scriitoarea.
„- E perfect spectacolul, e mai bun decât cartea. - Care e calea de la o carte până în luminile rampei sau în film? - E foarte direct, e foarte aproape: talent, să se întâlnească un scriitor bun cu un regizor bun, cu niște actori și să aibă spectatori buni”, spune Lorina Bălteanu.
Ediția din acest an propune dezbateri la temele „Cum ne minte istoria” și „Nimeni nu scapă teafăr din copilărie” și face „dueturi” între poeți și actori în tradiționalul maraton de poezie.
„Discutăm cum poate fi reanimată relația dintre literatură și film și astăzi, după ce în anii 60 a fost destul de fructuoasă”, spune scriitoarea Paula Erizanu.
„Este un festival lucrativ. Noi ne vedem, de fapt, pentru a simți cum funcționează literatura în diferite zone, să formăm un fel de vase comunicante dintre scriitorii de aici și de la București, Cluj, Iasi”, menționează scriitorul Emilian Galaicu-Păun.
„Atunci când este vorba de carte, atunci când este vorba de teatru, de film sunt ocazii bune pentru discuții de îmbogățire pentru toată lumea”, constată Liliana Nicolaescu-Onofrei, președinta comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.
Zilele Literaturii Române au ajuns la cea de-a noua ediție.