main logo
836

La Chișinău a fost vernisată o expoziție dedicată pictorului leton Valdis Bušs

Peisajele în culori aprinse, imortalizate pe pânză, pot fi admirate la o expoziție a pictorului leton Valdis Bušs, vernisată în incinta Muzeului Național de Artă al Moldovei. Expoziția, care marchează 100 de ani de la nașterea artistului, reprezintă un moment semnificativ pentru cooperarea culturală dintre Letonia și Moldova, a subliniat ambasadorul Letoniei în Republica Moldova, Edgars Bondars.

La Chișinău a fost vernisată o expoziție dedicată pictorului Valdis BušsFoto: IPN

Ambasadorul Letoniei în Republica Moldova, Edgars Bondars, a afirmat că această expoziție este un eveniment deosebit de important pentru cooperarea bilaterală dintre Letonia și Moldova în domeniul culturii, exprimând ferma convingere că acesta este doar începutul. Potrivit diplomatului, lucrările sunt foarte luminoase, iar culoarea albă predomină în operele artistului. Ambasadorul și-a exprimat încrederea că expoziția va avea un mare succes la Chișinău, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, a declarat că Valdis Bušs este un artist pe care l-a acceptat din prima pentru a ajunge la Chișinău, deoarece a observat în pictura lui o lumină excepțională interioară care se reflectă în tablourile expuse la muzeu.

„Este un artist care reprezintă pe deplin pictura letonă, dar, în același timp, se deosebește de ceea ce știm că s-a făcut în Letonia, în special în a doua jumătate a secolului 20, unde condiția cromatică era mai severă, întreținută mai calculat, iar Valdis Bušs este un artist liber, descătușat, care nu își propune să copieze natura, ci să o interpreteze”, a spus directorul instituției muzeale.

Ministrul Culturii al Republicii Moldova, Sergiu Prodan, a subliniat importanța creării de legături cât mai strânse cu Uniunea Europeană și cu țările sale membre în contextul actual. Oficialul a menționat că țările baltice, în special Letonia, au multe aspecte comune cu Moldova, dar și numeroase diferențe, inclusiv în istorie. 

Ministrul a comunicat că această expoziție ne oferă posibilitatea de a admira o istorie distinctă a vieții pictorului, să parcurgem etapele prin care a trecut acesta și să le comparăm cu propriile noastre experiențe, ajutându-ne astfel să ne cunoaștem reciproc și să ne apropiem tot mai mult.

Curatorul expoziției, Inga Bunkše, a spus că, timp de 50 de ani, Valdis Bušs a fost o parte integrantă a artei și culturii letone. Prima sa expoziție a avut loc la vârsta de 46 de ani, perioadă în care a muncit intens pentru a transmite mesaje importante prin lucrările sale, realizând 4-5 schițe pe zi. El a folosit tehnica picturii în ulei, încercând să captureze atmosfera momentului în care lucra. Culorile sale sunt inspirate din natură. 

Inga Bunkše a menționat că artistul a lăsat în urmă aproximativ 4.000 de lucrări unice. Deși a pictat în principal peisaje, la vârsta de 80 de ani a lucrat într-o manieră mai abstractă, profund influențată de filosofie. Picturile expuse sunt împrumutate din Muzeul Orașului Jūrmala și din colecția personală a fiului lui Valdis Bušs, a precizat curatorul expoziției.

Doritorii de a explora lucrările artistului leton sunt invitați să viziteze expoziție până pe data de 1 septembrie.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării