main logo
433

La Chişinău a fost marcată Ziua Internaţională a Pădurilor

Pădurea şi educaţia este genericul din acest an al Zilei Internaţionale a Pădurilor, marcată astăzi în toată lumea, conform unei decizii din 2012 a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

La Chişinău a fost marcată Ziua Internaţională a Pădurilor

Cu acest prilej, la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS), structură din cadrul Agenţiei “Moldsilva”, a fost organizată o masă rotundă cu participarea reprezentanţilor organizaţiilor de profil din ţară, precum şi ai instituţiilor de învăţământ care au în program specialităţi din domeniul silviculturii, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

“Suntem antrenaţi într-un şir de reforme instituţionale şi funcţionale în sector. Este important să creăm premise optime pentru integrarea principiilor de dezvoltare durabilă, dezvoltare economică verde şi de diminuare a schimbărilor climatice. 

Totodată, ne propunem să sporim, prin diferite metode, nivelul de educaţie ecologică al cetăţenilor”, a spus Nicolae Munteanu, inginer-şef silvic la Agenţia “Moldsilva”.

La rândul său, Dumitru Galupa, directorul ICAS, a vorbit despre multe acțiuni prevăzute în programul de activitate, cum ar fi extinderea suprafeţelor de păduri până la 15% din teritoriul ţării, asigurarea unui management eficient şi durabil al eco-sistemelor naturale, conservarea biodiversităţii, protejarea fondului forestier etc.

În Republica Moldova sunt peste 400 mii de hectare de pădure. Mare parte din acestea se află în gestiunea Agenţiei „Moldsilva”, iar restul sunt administrate de autorităţile locale şi circa 3% se află în proprietate privată. 

În ţara noastră, pădurile ocupă aproximativ 13 la sută din teritoriu.  

Cota de împădurire în R. Moldova este una dintre cele mai joase din Europa. 

Conform datelor Oficiului European de Statistică Eurostat, pădurile şi terenurile împădurite acopereau, în 2015, aproape 182 de milioane de hectare în Uniunea Europeană, aproximativ 43% din suprafaţa terestră totală a blocului comunitar. 

Astfel, pădurile acoperă o suprafaţă de teren uşor mai mare decât cea destinată agriculturii (aproximativ 41%). Cele mai extinse zone cu păduri se află în Suedia, Spania şi Finlanda.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării