main logo
480

La Chișinău a fost marcată Săptămâna Limbii Italiene

Un eveniment inedit cu genericul ”L’Italiano Nostro e degli Altri/ Italiana noastră şi a Celorlalți”, consacrat marcării celei de-a XVIII-a ediții a Săptămânii Limbii Italiene, a avut loc astăzi la Biblioteca Națională a Republicii Moldova (BNRM).

La Chișinău a fost marcată Săptămâna Limbii Italiene

Prezentă la eveniment, Valeria Biagiotti, Ambasadoarea Italiei la Chișinău, a remarcat faptul că acest eveniment se desfășoară în întreaga lume sub Înaltul Patronaj al Președintelui Republicii Italiene. Oficialul a mulțumit administrației BNRM pentru organizarea și găzduirea mai multor evenimente legate de cultura, istoria și literatura italiană, relatează Știri.md cu referire la Moldpres.

La rândul său, directorul instituției gazdă, Elena Pintilei, s-a referit la proiectele comune cu Ambasada Italiei, ”țara cu care avem multe puncte de tangență, iar limba italiană ne este foarte aproape de suflet”.

Participanții la manifestare au avut ocazia să asiste la prezentarea cărților scriitorilor Eugenia Bulat, Claudia Partole, Tatiana Beșliu și Iurie Bojoncă, apărute în limba italiană în Italia și R. Moldova.  În context, scriitoarea Eugenia Bulat a afirmat că s-a aflat la Veneția mai bine de șapte ani, unde a scris trei cărți. Iar scriitoarea Claudia Partole a menționat că a fost de mai multe ori în Italia, unde a încercat să înțeleagă fenomenul migrație.

”La început, lumea a plecat încolo de necaz, iar în cel de-al doilea și al treilea val – din dragostea pentru cultura italiană. Cei care se reîntorc, vin cu limba italiană și cu tabieturile de acolo. Este adevărat – exodul înseamnă și durere. N-au fost niciodată atâția copii orfani cu părinți în viață. Italia ne-a făcut să ne revedem sufletul”, a constatat Claudia Partole.

În continuare, elevi de la liceele teoretice ”Dante Alighieri” și ”Lucian Blaga” au prezentat un  recital de poezie și proză în limbă italiană din creația autorilor, care au editat cărți în Italia și Republica Moldova. Evenimentul s-a încheiat  cu un program de romanțe, susținut de pianistul italian Raffaele Scognamiglio, fost director al Teatrului „Giuseppe Verdi” din Padova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării