main logo
397

La Căușeni a fost inaugurată Spălătoria Socială Solidaritate

La Căușeni, Ziua Europei a fost sărbătorită printr-un gest concret de solidaritate și sprijin pentru comunitate: inaugurarea Spălătoriei Sociale „Solidaritate” - un serviciu inovator destinat persoanelor vulnerabile. Cu sprijinul Uniunii Europene, evenimentul a marcat nu doar lansarea unui nou serviciu social, ci și consolidarea parteneriatului dintre cetățeni și valorile europene ale coeziunii și incluziunii.

La Căușeni a fost inaugurată Spălătoria Socială SolidaritateImagine simbol

Ceremonia a avut loc pe 17 mai, zi în care orașul Căușeni a celebrat Ziua Europei. La eveniment au participat Excelența Sa, Janis Mazeiks, Ambasadorul UE în Moldova, precum și ambasadori ai mai multor state membre ale UE acreditați la Chișinău, alături de reprezentanți ai autorităților publice locale, ai societății civile și membri ai comunității, transmite Știri.md.

„Uniunea Europeană este mai mult decât un partener financiar - este un aliat de încredere al cetățenilor Republicii Moldova. Prin astfel de inițiative concrete, arătăm că sprijinul nostru are un impact direct și pozitiv în viața de zi cu zi a oamenilor. Spălătoria Socială de la Căușeni este un exemplu clar de solidaritate transpusă în fapte”, a declarat Janis Mazeiks.

Spălătoria Socială „Solidaritate” oferă servicii gratuite de igienă personală și întreținere a hainelor pentru peste 100 de beneficiari direcți - persoane vârstnice, cu dizabilități, copii din familii în dificultate sau persoane cu venituri mici. Proiectul include și activități de socializare și abilitare, precum sesiuni de consiliere psihologică, întâlniri cu specialiști în sănătate și ateliere dedicate competențelor digitale.

Bugetul total al proiectului este de 81.300 de euro, din care 24.900 de euro reprezintă finanțarea Uniunii Europene, iar 56.400 de euro - contribuția Primăriei Căușeni.

„Acest proiect este un pas important în construirea unei rețele locale de servicii sociale. Ne dorim ca această spălătorie să devină un nucleu de solidaritate și sprijin, un loc în care oamenii nu doar își pot îngriji hainele, ci și relaționa, primi consiliere și recăpăta încrederea în forțele proprii”, a declarat Alexandru Donțu, primarul orașului Căușeni.

Până în prezent, în cadrul proiectului au fost lansate încă alte 13 servicii de spălătorie socială în satul Domulgeni (r-l Florești), satul Izvoare (Florești), satul Viișoara (r-l Edineț), satul Corpaci (r-l Edineț), satul Șeptelici (Soroca), satul Sălcuța (r-l Căușeni), satul Ciuciuleni (Hâncești), satul Pîrlița (Ungheni), satul Cărbuna (Ialoveni), orașul Cimișlia, satul Tigheci (Leova), satul Zubrești (Strășeni), satul Cocieri (Dubăsari). 

Spălătoria socială din comuna Cocieri a fost lansată în cadrul Proiectului „Promovarea OSC-urilor în calitate de parteneri în dezvoltarea serviciilor sociale reziliente”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de către un consorțiu format din trei organizații ale societății civile: Keystone Moldova, Fundația „Dorcas-Moldova” și Asociația pentru Educație „Neoumanist”. Bugetul total al proiectului este de 1.126.849 euro, din care contribuția non-rambursabilă a Uniunii Europene este de 999.797 euro. Proiectul este implementat începând din februarie 2023, până în ianuarie 2026.

În cadrul proiectului, OSC-urile regionale, în parteneriat cu autoritățile publice locale, au dezvoltat 16 spălătorii sociale, dedicate persoanelor vulnerabile din 16 comunități din Republica Moldova. 

Peste 1500 de persoane care au nevoie de aceste servicii din cauza dificultăților socio-materiale cu care se confruntă (persoane cu venituri mici, șomeri, pensionari, familii monoparentale, persoane fără adăpost) vor putea beneficia gratuit de serviciile puse la dispoziție.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării