main logo
1307

La Cărbuna a fost lansată o zonă istorico-culturală și ecologică

În satul Cărbuna, raionul Ialoveni, a avut loc duminică un eveniment dedicat lansării Zonei istorico-culturale și ecologice din Cărbuna, care este parte a proiectului Semiluna de Bronz.

La Cărbuna a fost lansată o zonă istorico-culturală și ecologică

Potrivit organizatorilor, semiluna de Bronz este un proiect de antreprenoriat social prin turism eco-tradițional în zonele rurale din Republica Moldova, ce tinde să valorifice și să dezvolte aceste regiuni după modelul de dezvoltare sistemică a unei comunități, un model dezvoltat și implementat de experți sociali în Moldova, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Proiectul își propune să atragă atenția cetățenilor și oaspeților Moldovei asupra frumuseții și unicității țării noastre, a istoriei bogate cu o cultură diversă, nenumărate obiceiuri și tradiții.

Necunoscută și, uneori, uitată de generația tânără, istoria Moldovei ar trebui să reprezinte o bogăție și să atragă interesul față de această țară.

Zona istorico-culturală și ecologică din Cărbuna include case tradiționale perfecte pentru odihnă în grup, familie și individuală, devenind o escapadă în mediul rural și tururi rurale cu gastronomie tradițională și activități sănătoase, creând relații autentice cu sătenii, oameni harnici, gospodari și primitori.

Surpriza evenimentului a fost posibilitatea de a vizita în premieră cetatea Sfântului Ilie – replica unei cetăți medievale construite pe ruinele unei cetăți legendare în satul Cărbuna - care este situată în vecinătatea satului și pe acoperișul cărei se deschide o priveliște panoramică minunată peste satul Cărbuna și pădurile din vecinătate.

Prezent la manifestare, Vadim Țărnă, președintele Asociației Naționale a Experților și Asistenților Sociali din Moldova, a accentuat că „cetatea a devenit deja cartea de vizită a satului și simbolizează perioada de glorie a statului moldav și punctul de plecare pentru renașterea Republicii Moldova prin dezvoltarea economică, culturală, ecologică a localităților mici”.

Astfel, cum Semiluna de Bronz este un proiect de antreprenoriat social, venitul obținut în satul Cărbuna va fi investit în construcția și înființarea Muzeului de Istorie și Cultură Rurală, unde vor fi expuse artefactele istorice colectate de profesoara de istorie din sat Lidia Domenti.

„Cărbuna are cu ce se mândri, fiindcă aici se găsesc artefacte din toate straturile culturale istorice existente în această regiune, începând cu cultura Cucuteni-Tripolie.

Ca profesoară de istorie, cunosc valoarea artefactelor din trecut, astfel, din obiectele tradiționale și istorice adunate de mine de la consăteni este posibil de creat deja un muzeu care să păstreze vie amintirea veacurilor trecute.

Totodată, crearea muzeului va contribui la educarea tinerelor generații în spiritul dragostei de patrie și mândrie pentru neam”, a acentuat Lidia Domenti.

La eveniment a fost prezent și doctorul habilitat Valentin Dergaciov, care a afirmat, între altele, că „odată cu descoperirea „Tezaurului de la Cărbuna” în anul 1961, localitatea a devenit cunoscută savanților din întreaga lume.

Depozitul conține peste 1.000 de artefacte ce reprezintă cultura Cucuteni-Tripolie, iar obiectele descoperite sunt unice pentru acea perioadă - mileniul IV înainte de Hristos”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării