La 10 septembrie este marcată Ziua Mondială pentru Prevenirea Suicidului
Anual, pe data de 10 septembrie este marcată Ziua Mondială pentru Prevenirea Suicidului, o problemă majoră, dar adesea neglijată, înconjurată de stigmatizare, mituri și tabuuri.
Fiecare caz de suicid este o tragedie care afectează grav nu numai indivizii, ci și familiile, și comunitățile, transmite Știri.md cu referire la radiomoldova.md.
În fiecare an, la nivel global, peste 700.000 de oameni își iau propria viață după multe tentative de suicid și aproape 77% din toate suicidele au loc în țările cu venituri mici și medii.
Aproximativ 20% dintre copiii și adolescenții din lume au o afecțiune mintală, suicidul fiind a doua cauză de deces în rândul tinerilor de 15-29 de ani. Aproximativ una din cinci persoane aflate în situații post-conflict au o problemă de sănătate mintală.
În pofida progreselor înregistrate în unele țări, persoanele cu probleme de sănătate mintală se confruntă adesea cu încălcări grave ale drepturilor omului, discriminare și stigmatizare.
În Republica Moldova, servicii de asistență medicală și reabilitare psihosocială pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală sunt oferite în cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală.
Organizația Mondială a Sănătății recunoaște că problema suicidului reprezintă o prioritate în domeniul sănătății publice, potrivit ansp.md.