Krasnoselski, prin sala VIP de la AIC: Susținătorii guvernării, supărați
Plecarea la Moscova a lui Vadim Krasnoselski, liderul regiunii separatiste transnistrene, prin Aeroportul din Chișinău, și reacția autorităților constituționale, mai exact lipsa acesteia, a provocat un val de critici din partea experților și jurnaliștilor care susțin actuala putere.

Omniapres.md scrie că jurnalistul Vitalie Călugăreanu, moderator de emisiune politică la Jurnal TV, a menționat într-o postare pe Facebook că „președintele R. Moldova, Maia Sandu, nu poate trece de bariera separatistă ca să ajungă la Bender, iar liderul separatist trece prin sala VIP a Aeroportului Chișinău”, transmite Știri.md.
„Când șefa statului nu poate trece de bariera separatistă ca să ajungă la Bender, iar liderul separatist trece prin sala VIP a Aeroportului Chișinău, se legitimează cu pașaport rusesc și zboară la Moscova să uneltească cu Kozak împotriva statului constituțional – asta nu-i normal. Așteptăm ca asta să înțeleagă și cei de la Guvern și Președinție”, a scris Călugăreanu.
Dezamăgit de prestația actualei guvernări în ceea ce privește problema transnistreană s-a arătat și președintele comunității WhatchDog, Valeriu Pașa.
„Mă uit la felul în care autoritățile constituționale vorbesc și acționează în raport cu problema transnistreană și înțeleg că este un fel de a recunoaște că nu le trebuie. Ce o fi mai departe? „Dialogul” demult a depășit limitele recunoașterii legitimității regimului separatist. Nu a început sub actuala guvernare practica asta, dar niciodată nu a fost atât de evident. Rușii pot face ce vor ei, că Moldova nu e pregătită să profite. Pot să vină mâine să zică „luăm armata, luați regiunea înapoi, ne retragem”. Care va fi reacția Chișinăului? Din ce văd zilele astea, probabil că rușii vor fi rugați să mai stea. Neplăcut, dar asta pare a fi. N-ai cu cine”, a scris Pașa pe Facebook.
Directoarea publicației „Ziarul de Gardă”, Alina Radu, a scris pe rețelele sociale că are senzația că Moldova este ostatica Tiraspolului.
„Azi acest déjà-vu e mai proeminent decât oricând: ne-au ocupat teritoriul și nimeni nu e condamnat pentru asta; ne-au acaparat Centrala de la Cuciurgan, au dat-o Moscovei și ne-au vândut curent din centrala noastră pe gaz tranzitat la ei prin teritoriul nostru, plătit de noi, dar nimeni nu a fost pedepsit; toți liderii autoproclamați ai regiunii au călătorit nestingheriți prin Aeroportul Chișinău, inclusiv prin sala VIP (pe unde nu trece picior de cetățean de rând al Republicii Moldova, plătitor de taxe) de câte ori au vrut, oriunde au vrut și nu li s-a întâmplat nimic; o singură dată liderul separatist Smirnov a fost reținut, dar… a fost eliberat; în general, liderii separatiști, jurnaliștii aserviți din regiune, dar și armate de agenți ai serviciilor lor secrete vin la Chișinău oricând vor, cu orice scop vor și nu sunt deranjați”, notează Alina Radu pe rețelele sociale.
La finalul postării, ea scrie că „trebuie să fim umani cu oamenii, dar să fim fermi cu răpitorii de teritorii și susținătorii lor, asta numindu-se capitulare pe degeaba”.
Aceste ieșiri publice critice sunt reacții la declarația Maiei Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Șefa statului a anunțat că liderul regiunii separatiste a mers la Moscova pentru a discuta despre reluarea livrării gazelor, oprită din 1 ianuarie de Gazprom.
„Noi ținem conducta deschisă, de la Gazprom nu avem nicio veste. Cunosc despre vizita lui Krasnoselski la Moscova. Este încă o dovadă că Chișinăul nu este un impediment în identificarea unei soluții. Ne dorim ca oamenii din stânga Nistrului să aibă cât mai curând curent, căldură, apă. Și dacă această vizită rezolvă problema, nu are decât să o rezolve”, a declarat Maia Sandu.
Pe data de 15 ianuarie, după ce a venit de la Moscova, liderul separatist a anunțat că livrările de gaz vor fi reluate în scurt timp.
Vadim Krasnoselski a explicat că la Moscova a purtat discuții la nivelul Ministerului Energiei al Federației Ruse, iar reluarea aprovizionării cu gaz va fi realizată sub forma unui ajutor umanitar și tehnic pentru regiunea din malul stâng al Nistrului.