Jurnaliștii, intimidați de politicienii proruși: Sunt scenarii și indicații din est
Valul de intimidări asupra jurnaliștilor, observat în ultima vreme în spațiul public, își are rădăcinile în est. Agenții Kremlinului de la Chișinău au văzut că asta se întâmplă în Rusia și încearcă să aplice aceleași scenarii și la Chișinău. Organele de drept, organizațiile de media și oamenii trebuie să condamne aceste derapaje și să izoleze cu determinare astfel de așa-numiți politicieni din spațiul public.

Daniel Vodă, purtător de cuvânt al Guvernului, a fost solicitat să comenteze intimidarea jurnalistei Măriuța Nistor, de la ZdG, de către Alexei Lungu, liderul Partidului „Șansă”, afiliat fugarului Șor; cazul de intimidare a jurnalistei Nadejda Roșcovanu, în incinta Primăriei Capitalei de către o consilieră MAN și alte cazuri, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.
„Este clar cine este acel personaj al cărui nume nici nu mă voi obosi să-l menționez astăzi. Numele care contează cu adevărat sunt numele jurnaliștilor absolut demni, care și-au făcut meseria, cum este Măriuța Nistor sau cum este Nadejda Roșcovanu, care a fost intimidată în Primăria Chișinău, cum este Angelina Ungureanu de la TVR Moldova, care la fel a fost intimidată de către același personaj, slugă a Federației Ruse. Avem și cazul Veronicăi Gherbovețchi, care a fost intimidată la un protest organizat de PSRM. Se pare că aceleași scenarii, aceleași instrucțiuni le primesc acești reprezentanți ai Federației Ruse la Chișinău”, a spus Daniel Vodă.
El a punctat că aceasta este capacitatea absolut josnică a personajelor respective de a se plia pe niște standarde dezolante și inacceptabile pentru o societate democratică.
„Pentru intimidarea exercitată asupra jurnalistelor Măriuța Nistor și Angelina Ungureanu urmează Poliția să sancționeze această persoană, din perspectiva legislației în vigoare (...). Noi, societatea, trebuie să condamnăm astfel de comportamente, inclusiv prin a nu susține astfel de politicieni, cărora, apropo, nici nu le poți da un asemenea calificativ. Calm, elegant și cu determinare trebuie să izolăm astfel de oameni din spațiul public, să nu le permitem să se manifeste în acest mod. Într-o democrație nu trebuie să ataci jurnaliști și nu trebuie să ataci pe nimeni Orice act de violență, verbală, fizică este condamnabil”, a spus Vodă.
Comentatorul politic Roman Mihăeș a subliniat că aceste derapaje trebuie condamnate. „Nu trebuie să permitem nimănui să atenteze la libertatea presei. Aș îndemna jurnaliștii vizați să se adreseze în justiție. Mă aștept să fie mai active și organizațiile de protecție a jurnaliștilor.”
Dinu Plângău, liderul Platformei DA, cofondator al Blocului „Împreună”, a adăugat că, din păcate, acest „bădărănism”, exprimat în spațiul public, de intimidare a jurnaliștilor, se trage din cauza impunității.