main logo
696

Junghietu: Securitatea energetică a devenit un pilon al dezvoltării economice

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a susținut astăzi, 26 aprilie, la încheierea Summitului internațional „Viitorul Securității Energetice” un discurs, în care a subliniat transformările majore prin care trece sectorul energetic național, dar și rolul esențial al parteneriatelor internaționale.

Junghietu: Securitatea energetică a devenit un pilon al dezvoltăriiFoto: Ministerul Energiei

Ministrul a mulțumit Guvernului britanic și Agenției Internaționale pentru Energie pentru organizarea summitului din acest an. Totodată, a prezentat o imagine clară a progreselor înregistrate de Republica Moldova în domeniul energetic, într-un context geopolitic tot mai sensibil și instabil, transmite Știri.md.

Oficialul a evidențiat deciziile strategice luate în ultimii doi ani, care au propulsat nivelul securității energetice naționale, printre care:

  • sincronizarea cu rețeaua europeană ENTSO-E și deconectarea de la sistemul controlat de Federația Rusă;
  • extinderea interconexiunilor cu România și diversificarea surselor de gaze naturale;
  • lansarea unui plan național ambițios pentru integrarea energiei regenerabile, cu obiectivul de a atinge 30% energie verde până în 2030;
  • investiții în digitalizare, tehnologii de stocare a energiei și rețele inteligente.

În context, ministrul a reiterat că războiul din Ucraina a redefinit harta energetică a Europei și prioritățile sale. Iar pentru Moldova, situația din regiune a reconfirmat nevoia de suveranitate, reziliență și integrare. În fața celor peste 60 de miniștri și lideri internaționali prezenți la summit, Dorin Junghietu a făcut un apel pentru cooperare regională sporită și solidaritate internațională.

„Securitatea energetică nu mai este doar o ambiție tehnică; ea a devenit un pilon al securității naționale, al dezvoltării economice și al stabilității democratice.  Securitatea energetică nu înseamnă ziduri; ea înseamnă punți – interconectări, infrastructură comună, integrarea piețelor și o apărare colectivă împotriva constrângerilor energetice”, a declarat ministrul.

Dorin Junghietu a remarcat că Republica Moldova este o țară mică, prin determinare, iar sprijinul din partea partenerilor de dezvoltare și o viziune comună, poate deveni un exemplu de reziliență în fața provocărilor energetice actuale.

Amintim că Summitul internațional „Viitorul Securității Energetice” a reunit lideri de top, miniștri ai Energiei și factori de decizie din întreaga lume, pentru a contura o viziune comună asupra securității energetice în era tranziției verzi și a noilor provocări climatice și geopolitice.

În marja summitului, ministrul Dorin Junghietu a avut câteva întrevederi bilaterale cu oficiali guvernamentali și reprezentanți ai principalelor instituții energetice internaționale, consolidând dialogul și cooperarea Republicii Moldova în domeniul energiei.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării