main logo
1528

Judecătorul Alexei Paniș rămâne șomer: CSM i-a respins cererea repetată

Cu 6 voturi pro și 4 contra, plenul CSM a respins cererea judecătorului Alexei Paniș de la Judecătoria Chișinău, privind înaintarea propunerii repetate Președintelui Republicii Moldova de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.

Judecătorul Alexei Paniș rămâne șomer: CSM i-a respins cererea repetatăFoto: Captură video

„Cu 6 voturi pro și cu 4 contra, plenul CSM respinge cererea depusă de Alexei Paniș de la judecătoria Chișinău, privind înaintarea propunerii repetate de numire în funcție  judecător până la atingerea plafonului de vârstă.  Se propune președintelui RM eliberarea lui Alexei Paniș din funcția de judecător al Judecătoriei Chișinău în temeiul art. 25 alineatul 1, litera k, a legii cu privire la statutul judecătorului în vigoare până la 26.08.2022”, a declarat Președintele CSM, Sergiu Caraman, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

Pe data de 10 decembrie CSM a amânat examinarea cererii judecătorului Alexei Paniș de la Judecătoria Chișinău, privind înaintarea propunerii repetate Președintelui Republicii Moldova de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Amânarea examinării cererii a fost solicitată chiar de Alexei Paniș, deoarece unul dintre membrii CSM lipsește, fiind în concediu medical.

Judecătorul Alexei Paniș a picat evaluarea reluată, anunța, la mijlocul lunii septembrie, Comisia Pre-Vetting, care își argumenta decizia prin faptul că magistratul „nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică”.

La începutul lunii februarie 2023, Comisia Pre-Vetting anunța că magistratul Alexei Paniș care a venit la primele audieri pre-vetting într-un tricou cu inscripția „CSM expirat”, nu a trecut evaluarea. Paniș, alături de alți magistrați, s-a adresat în instanță.

În vara anului 2023, Curtea Supremă de Justiție a admis contestațiile mai multor procurori și judecători, inclusiv Alexei Paniș, care au picat evaluarea pre-vetting, aceștia urmând să fie reevaluați de Comisie, potrivit hotărârii CSJ.

Drept urmare, premierul Dorin Recean a făcut o atenționare judecătorilor CSJ care au participat la anularea unor decizii ale Comisiei Pre-vetting. „Vreau să le spun la minoritatea coruptă din tagma judecătorilor că, nu ne-ați surprins. Veți răspunde conform legislației”, a declarat Recean.

La rândul său, judecătorul Paniș, vizat de deciziile CSJ, prin care au fost anulate hotărârile pre-vetting, a venit cu o reacție pe marginea criticilor stârnite de acest subiect. „Într-un stat de drept justiția nu poate fi tratată ca plantația guvernanților și mesajele lor la acest capitol trebuie să fie mai moderate. Textele deciziilor pronunțate confirmă că între experți și mercenari este o graniță fină, peste care, din păcate, s-a pășit în prevetting”, a menționat magistratul, într-un mesaj transmis la adresa redacției UNIMEDIA.

În februarie 2024, magistratul Alexei Paniș a contestat refuzul președintei Maia Sandu de a-l numi în funcție, până la atingerea plafonului de vârstă.

La rândul său, Maia Sandu a comentat scandalul legat de Paniș astfel: „E dreptul meu prin lege în momentul în care am întrebări la anumiți candidați să reîntorc dosarele la Consiliul Superior al Magistraturii.

În martie 2024, procuroarea Victoria Furtună declara că Serviciul de Informații și Securitate a cerut investigarea judecătorului Alexei Paniș, iar Procuratura a verificat și emis ordonanțe de refuz. Totuși, CNA a expediat Aparatului președintelui țării „o notă pe care o secretizează”.

În aprilie 2024, Paniș a fost audiat repetat la Pre-vetting, iar întrebările l-au vizat mai mult pe tatăl său decât activitatea sa de judecător. Magistratul a pus la îndoială traducerile efectuate de secretariat. „După cazul cu Iulian Munteanu, nu am încredere în acesta”, a spus Paniș.

Audierile au continuat și în luna iunie. „Pe cine evaluează comisia și cine trebuie evaluat? Din păcate, s-a manipulat într-o manieră obraznică, pentru a fi excluși candidații incomozi. Am răspuns la toate întrebările și am prezentat decizii similare, iar dacă nu sunt primite răspunsurile mele, aștept o explicație de ce în privința altor candidați se procedează altfel. Nu doresc altceva decât să fiu tratat pe picior de egalitate cu toți colegii care au trecut această evaluare”, a spus judecătorul Paniș, în cuvântul de încheiere.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării