main logo
735

Judecătoria Bălți, printre cele mai prietenoase instanțe din Moldova

Acces la o justiție echitabilă, schimbarea atitudinii judecătorilor față de justițiabili, dar și o infrastructură mai prietenoasă pentru vizitatori.

Judecătoria Bălți, printre cele mai prietenoase instanțe din MoldovaFoto: nordnews.md

Toate acestea au fost realizate la Judecătoria Bălți în cadrul proiectului „Instanțe Judecătorești Model”, finanțat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.

,,S-au îmbunătățit condițiile. Este mult mai comod de așteptat ședința de judecată, este mai bine în comparație cu ce a fost.  Practic, erau doar niște bănci, niște scaune din lemn vechi și mese unde puteai să scrii o cerere, altceva nu era nimic.”

,,Alte mese, alte scaune. La parter era diferit. M-am apropiat, mi-au explicat unde să mă urc, la etajul 2, mi-au spus unde să vin, aștept.

Jos foarte bine m-au întâmpinat, mi-au explicat. Anterior trebuia singură să mă duc, să caut la al 3-lea etaj, la al 2-lea sau primul etaj”, au spus justițiabilii.

Timp de un an de zile, angajații sediului central al judecătoriei din Bălți au lucrat la îmbunătățirea calității serviciilor și au obținut progrese semnificative în deservirea justițiabililor și comunicarea cu publicul.

,,Avem secția relații publice, unde se depun cererile de acces la informație, petiția de livrare a documentelor. Persoana poate să își aleagă care instanță dorește să îi furnizeze informația. 

Avem portalul Judecătoriei Bălți. Aici persoanele pot deschide orice portal doresc, legislativ, al oricărei autorități”, a spus  Eduard Puiu, secretarul instanței judecătorești.

,,Zilnic mă aflu la acest ghișeu, unde fiecare justițiabil are posibilitatea de a se adresa cu întrebări, pe care încercăm să le hotărâm.  Îl redirecționăm acolo unde are nevoie să ajungă și mereu încercăm să fim acolo cu tot ce este posibil. La întocmirea unei cereri, la oferirea unui sfat”, a menționat Ionela Ciaica, specialist principal al Judecătoriei Bălți.

Acum, dacă există motive întemeiate, o persoană poate participa la ședința de judecată de la distanță.

,,Am implementat metoda de lucru pe dosare penale cu ajutorul teleconferinței, inclusiv și pe contravenționale am făcut-o. Mulțumită teleconferinței am putut urni carul din loc. O mare parte din dosare am examinat.

Teleconferința ca metodă tehnică continuă și acum, o facem inclusiv și cu părți vătămate care sunt peste hotare și nu au posibilitatea de a veni în cadrul ședinței de judecată, de a participa pe viu”, a declarat Andrei Guțu, judecător la Judecătoria Bălți.

,,Nu trebuie de amânat ședințele, nu stau dosarele tergiversate, mai ales pe cauze penale, unde până acum, fără inculpat este imposibil să examinezi sau există vreun martor important din partea acuzării”, a spus Eduard Balan, judecător la Judecătoria Bălți.

În incinta judecătoriei a fost amenajat și un loc de joacă pentru copii.

,,Până la implementarea proiectului, așa zone pentru copii nu au fost. Ele sunt în premieră pentru instanța noastră. Avem și priză pentru încărcarea laptopului și a telefoanelor, justițiabilii sunt foarte mulțumiți.

Ele sunt utilizate destul de des. Acum, sloganul instanței este ,,Justiția printr-un singur click”. Încercăm să digitalizăm la maxim. Justițiabilul a venit, singur își caută dacă are citație, numărul dosarului, când este planificată ședința, la ce oră, în ce sală, în ce birou”, a adăugat Ipn Pîcaleu, Președintele Interimar al Judecătoriei Bălți.

De același proiect a beneficiat și Judecătoria Ungheni, care a trecut printr-o transformare similară.

,,După cum bine știți, poporul american și USAID sunt în R. Moldova deja de 30 de ani și oferă asistență în mai multe domenii. Deja de 8 ani oferim asistență în sistemul justițiar și în reforma justiției. De doi ani, suntem în Bălți.

Ne bucurăm să vedem această instanță de judecată ca un exemplu model pentru celelalte din țară. Este important să subliniem faptul că este esențial să avem un sistem judiciar bine pus la punct.

Acest lucru va ajuta foarte mult R. Moldova în parcursul său european, deoarece acestea sunt bazele unor instituții democratice și a unui stat de drept, a unei democrații adevărate”, a declarat William Trigg, Șeful Diviziunii Democrație și Guvernare, USAID Moldova.

Din anul 1992, USAID a oferit aproape 648 de milioane de dolari pentru implementarea a 120 de proiecte de asistență financiară și tehnică în domenii precum agricultură, turism, industrie ușoară, democrație, educație și sănătate.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării