Ivan Diacov, supărat pe procurori: Eu nu sunt un pațan din drum
Fostul procuror al municipiului Chișinău, Ivan Diacov, a fost recunoscut astăzi în calitate de bănuit într-o cauză penală pentru depășirea atribuțiilor de serviciu.
Dosarul penal vizează excesul de putere comis de către procurorul Pavel Vinițchi, care a fost subalternul lui Diacov, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.
Ambii procurori se declară nevinovați și acuză conducerea Procuraturii Generale de abuz.
Ivan Diacov: "Suspiciunile lor sunt aberante și ilegale. - Care ar fi scopul citării dumneavoastră la Procuratură? - Să nu vorbesc cu voi, să tac din gură. - O calificați ca o intimidare? - Desigur că este intimidare, eu nu sunt un ”pațan” din drum. Eu am să mă adresez la Colegiul disciplinar ca acest procuror să fie tras la răspundere."
Ivan Diacov spune că pe numele său nu a fost pornit niciun dosar penal, dar i-a fost atribuită calitatea de bănuit într-un dosar pornit pe numele procurorului Pavel Vinițchi.
Pe 16 iunie 2021, pe numele acestuia a fost inițiată o cauză penală pentru exces de putere în privința doctorului Nicolae Bodrug, condamnat într-un dosar de escrocherie în proporţii deosebit de mari. Vinițchi neagă acuzațiile.
Pavel Vinițchi, procuror: "Face parte dintr-un denunț mincinos, intenționat făcut în vederea înlăturării mele din cauza penală. Evident, aceasta este doar o versiune, din punctul meu de vedere, a unui inculpat."
În legătură cu acest caz, Vinițchi îl acuză pe procurorul general suspendat din funcție, Alexandr Stoianoglo, de abuz în serviciu.
Pavel Vinițchi, procuror: "Ulterior, am fost informat că sunt înlăturat de la reprezentarea învinuirii în cauza penală dată, inclusiv despre faptul că în privința mea a fost pornită urmărirea penală, precum că eu aș fi săvârșit abuz de putere. Asta în condițiile în care nu exista nicio sentință definitivă în această cauză penală. - Considerați că ați fost persecutat? - Eu consider că în privința mea a fost comis un amestec la înfăptuirea justiției prin faptul înlăturării mele."
Vinițchi regretă că nici noua conducere a instituției nu a încetat urmărirea penală în privința sa.
Mai mult, într-un răspuns oferit ieri de către Serviciul de presă al Procuraturii Generale se menționează că persoana fizică, adică Nicolae Bodrug, a fost achitată de prima instanță, din lipsa faptului infracțiunii.
În realitate, pe 29 decembrie trecut, acesta a fost condamnat de către Judecătoria Buiucani pe două din cele patru capete de acuzare, fiind însă eliberat de răspundere penală în legătură cu expirarea termenului de prescripție.
Pavel Vinițchi, procuror: "De ce Serviciul de presă al Procuraturii Generale declară că acesta a fost achitat? - Asta doar ei pot să vă spună. Pentru mine este regretabil faptul dat."
Mai mult, în unul din episoade, Bodrug a fost învinuit că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu un milion de lei, după ce ar fi primit mai multe subvenții de la Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură.
Deși inițial procurorii au cerut o pedeapsă de până la 11 ani de detenție, aceștia nu au contestat decizia instanței de prescriere a faptelor la Curtea de Apel.
De remarcat că procurorul care a cerut reîncadrarea articolului cu pricina este proaspătul revenit în Procuratura Anticorupție, Dorin Compan.
Contactat la telefon, Compan a refuzat să ne ofere o reacție.
Nici Serviciul de presă al Procuraturii Generale nu ne-a oferit un răspuns până la ora difuzării materialului. În schimb, avocatul părții vătămate în dosarul Bodrug, care ar fi suferit un prejudiciu de peste 4 milioane de lei, critică acțiunile procurorilor.
Constantin Bria, avocatul părții vătămate: "Considerăm regretabil și în principiu nu înțelegem de ce aceasta nu a fost. Mai mult de atât, acolo sunt patru capete de învinuire, dintre care pe două acesta a fost recunoscut vinovat. Chiar este stranie poziția Procuraturii în acest sens.
Mai mult de atât, a fost prejudiciat bugetul public național."
De partea cealaltă, într-un interviu oferit pentru anticoruptie.md, doctorul Nicolae Bodrug neagă acuzațiile.
Nicolae Bodrug, parte vătămată: "Nu am făcut nimic... numai sufletul nu i l-am dat."
Nicolae Bodrug susţine că a fost persecutat şi torturat psihologic de procurorul Pavel Viniţchi, care l-ar fi impus să înregistreze casa din Chişinău pe un pretins creditor. Medicul declară că a fost nevoit să se ascundă de Viniţchi timp de un an.
Nicolae Bodrug, parte vătămată: "Că dacă vreți să vă eliberăm, trebuie să puneți casa în gaj. - Cine spunea asta? - Procurorul Vinițchi.
Un an de zile am fost fugar de domnul Vinițchi, care a vrut cu orice preț să mă bage la pușcărie. Asta categoric a avut un plan, să mă ia de la un congres în flagrant, din prezidiu. Eu am aflat asta și de aceea am fugit din țară."
Următoare ședință la Curtea de Apel în dosarul Bodrug este programată pentru luna mai. Asta după ce avocații părții vătămate au contestat hotărârea primei instanțe. Între timp, decizia de achitare în cazul Bodrug rămâne suspendată.